Gaat Brass Band Schoonhoven haar titel prolongeren?

Laatste update om 10:45 op Tuesday, 24 October

De bandbezetting liet een flink aantal mutaties zien, met name de komst van enkele musici van collega kampioensdivisieband Brassband Rijnmond. Ook heeft oud Brassband Rijnmond speelster Anne Oelers de overstap naar de band uit Schoonhoven gemaakt en zal daar de principal cornetpositie innemen. Dennis Vork heeft de overstap kunnen maken naar zijn geliefde flugelhornpositie en zo kun je gerust spreken van een heuse win-win situatie!

Op muzikaal vlak heeft het orkest ondertussen flink wat podiumervaring opgedaan met haar nieuwe dirigent, Ivan Meylemans. Een samenwerking die even wat tijd nodig had, maar ondertussen zijn dirigent en band goed aan elkaar gewend.

Voorzitter Leon Monteny geeft aan dat gezien de enorme volle agenda vóór de zomervakantie (WMC, WASBE -met 3 premiéres in het programma waaronder 'Schumann Resonances' van Alexander Comitas) geen tijd beschikbaar was om alvast een voorschotje te nemen op het verplichte werk voor de kampioensdivisie. De laatste woensdag van augustus betekende de kennismaking met het werk en de band heeft in de maand september veel gewerkt in secties en uiteraard zijn ook studiedagen onderdeel van de voorbereidingen; naast dirigenten Ivan Meylemans en Guy Audenaert is ook Robbert Vos hierbij actief betrokken.

In aanloop naar de NBK zal de band, naast het 'eigen' mini-NBK, ook een 2-tal try-outs hebben (Brass Band Amersfoort en Oefening & Uitspanning red.).

 Het verplichte werk is volgens Monteny voor alle bands goed speelbaar maar waarschijnlijk minder onderscheidend ten opzichte van 'Triumph of Time'.  Monteny plaatst als kanttekening dat het werk voor het Europees podium als vrij werk voor de nieuwe nationaal kampioen wellicht 'te licht' is tussen alle overige grote werken. Zijn gedachte is dan ook dat de naast het verplichte werk ook een ander vrij werk zal moeten worden ingestudeerd..... Dit is een groot nadeel voor de Nederlandse afgevaardigde op het EBK ten opzichte van bands uit andere landen.

Op de vraag of de band evenals in 2016 de week voorafgaande weer dagelijks repeteert, verwijst Monteny naar de situatie waarbij Ian Porthouse de band zou leiden en hij de laatste week zowieso in Nederland zou zijn; dan is repeteren natuurlijk wel ideaal! Dit jaar ziet de laatste week er wel wat anders uit; de band zal tenminste drie repetities houden en hoopt dan klaar te zijn voor een succesvolle opwachting in TivoliVredenburg!