NBK 2017: dag 1

Laatste update om 17:00 op Friday, 27 October

Met traditiegetrouw de 4e en 3e divisie op vrijdag gaat het evenement van start; de juryleden Durk Lautenbach, John Doyle en David Thornton zullen de bands beoordelen.

Dagindeling 37ste NBK vrijdag 27 oktober 2017:
14.00 uur Deuren TivoliVredenburg open
15.45 uur Loting 4e Divisie
16.55 uur Opening door de NBK voorzitter Pieter van Diepen
17.00 uur Aanvang 4e Divisie (6 bands)
18.15 uur Loting 3e Divisie
20.00 uur Aanvang 3e Divisie (5 bands)
22.15 uur* Bekendmaking uitslagen en prijsuitreiking 4e en 3e divisie

De vierde divisie waagt zich aan Purcellian Fantasia (uitgever De Haske/Hal Leonard) van Jan de Haan. Deze compositie is gebaseerd op de mars uit Henry Purcell's Funeral Music of Queen Mary II, een werk uit 1694. In deze fantasia wordt het hoofdthema gevolgd door verschillende in elkaar overgaande delen die niet alleen voortborduren op het thema, maar daar ook een contrast mee vormen. Alhoewel het werk soms een nieuwe karakteristiek krijgt, komen steeds flarden van het thema weer terug.
Jan de Haan schrijft aansprekende muziek in een bekend idioom. De brassliefhebber pur sang is componist, arrangeur, gastdirigent en jurylid. In 2008 verkocht hij zijn aandelen bij zijn muziekuitgeverij en richting zich weer volledig op zijn passie. In 2012 ontving De Haan de Buma Brass Award.

Van de hand van Pimpanit Karoonyavanich spelen de bands in de derde divisie A Journey to the Bermuda Triangle (uitgever BVT). Het werk is in opdracht van de Stichting NBK speciaal geschreven voor de derde divisie van de NBK 2017. De compositie bestaat uit vier delen: Storm, Graveyard, Kingdom of Mermaids en Escape. De opening van het stuk is geïnspireerd op Chopin's etude Op.25 (Winter Wind), gevolgd door een centraal thema dat voortdurend terugkeert. Het nieuwe werk beeldt de mystiek uit van de Bermuda Driehoek waar volgens de overlevering vele schepen en vliegtuigen zijn verdwenen.
Karoonyavanich is een nog zeer jonge Thaise componiste. Zij heeft haar bachelor piano afgerond aan Kasetsart Universiteit in Bangkok. Daarna ging ze naar België waar ze compositieleer volgde bij Jan Van der Roost en Luc Van Hove aan het Lemmensinstituut. Pimpanit volgde vervolgens haar bachelor HaFraBra directie bij Ivan Meylemans.