Ervaren Sijtze van der Hoek dirigeert voor eerste maal in TivoliVredenburg

Laatste update om 16:44 op Friday, 27 October

Sinds 2015 geeft Sijtze leiding aan SDG de Tike en wist tijdens het Bondsconcours in Drachten een prachtig resultaat met de band te behalen. Tijd voor nieuw succes tijdens de NBK? 'We repeteren intensief op Purcellian Fantasia en we willen het werk uiteraard mooi spelen op de NBK. Resultaat en succes zijn twee verschillende begrippen. De 6 deelnemers voeren het verplichte werk uit en de uitvoeringen worden door drie vakkundige juryleden gerangschikt (nr. 1-6), het resultaat. Of je het resultaat wel of niet succesvol noemt hangt van de criteria af (en daar kun je ook weer verschillend over denken)'.

Ik heb vorige week het volgende op mijn facebookpagina gezet: 'Dankbaar voor de geweldige repetities met SDG De Tike, ik heb intense muzikale momenten beleefd op de weg naar de NBK 2017'.  'Met geweldige reisgenoten (muzikanten) genieten van de reis naar een waanzinnige muzikale bestemming!'

Na de trieste omstandigheden in 2016 moest de band afzeggen voor hun deelname, maar dit jaar gaat het er dan echt van komen. Levert dat extra druk op? 'Haha, dit jaar gaat het er écht van komen! Nog ruim twee weken te gaan, vorig jaar kregen we iets minder dan een week voor het NBK het bericht dat Guus Tomey was overleden. Komende zaterdag mooi spelen op de eerste try out, dan weer een paar repetities, enz. 'Leven in het nu',  zo leef ik doorgaans (lukt helaas niet altijd hoor!). Ik voel persoonlijk geen druk om goed te presteren, wellicht denken sommige muzikanten daar anders over'. 'We hebben mooie (vrijwel) complete, geconcentreerde repetities beleefd. Na twee try-outs en een aantal repetities zijn we er klaar voor! Als dirigent is Van der Hoek zeer te spreken over het verplichte werk: 'in alle opzichten een geweldige compositie van Jan de Haan.., en niet te vergeten Henry Purcell'. Ook is Van der Hoek van mening dat voor alle muzikanten het werk voldoende uitdaging biedt.

Wie Sijtze de laatste tijd volgt, ziet dat hij regelmatig bij verschillende orkesten te vinden is; met het einde van de samenwerking tussen Van der Hoek en SDG de Tike komt ons de vraag op of er een verband bestaat. 'Ik voel me als gastdirigent of interim-dirigent als een vis in het water en ik vind het heerlijk om wekelijks/maandelijks mijn eigen agenda samen te stellen. Ik heb inmiddels alweer tweeëneenhalf jaar met SDG De Tike gewerkt, een prachtige tijd met vele hoogtepunten en een 'hecht' team. De band, die zich vooral ook onder leiding van mijn voorgangers geweldig heeft ontwikkeld, verdient een vakman/vrouw en inspirator als opvolger', aldus Van der Hoek.

Met de vele arbeid die door de bands in de 4e en 3e divisie, zou je hopen op een goede publieke belangstelling; echter, de vrijdag kenmerkt zich door een lage opkomst van brass liefhebbers. Tijd voor verandering vragen we aan Sijtze? 'Je zou kunnen denken aan de formule van Siddis Brass (Noorwegen) met kampioenschappen op één dag op twee podia (kleine zaal voor de lagere divisies en grote zaal voor de hogere divisies). Het publiek kan dan 'hoppen'. Ik vind het (wereldwijd) 'live streamen' van kampioenschappen fantastisch. Ik heb momenteel - samen met Andries de Haan -  een rol als interviewer (achtergrond en opinie) bij Omrop Fryslân zoveel mogelijkheden die we nog niet benutten'.