NBK 2023 Kampioensdivisie: Soli Brass

Laatste update om 20:59 op Saturday, 4 November

In het tweede deel, genaamd "The World of Flight," vliegen we met volle snelheid richting de Afrikaanse kust, onderweg naar Caïro. De muziek is levendig en bevat een mix van herhalende noten die zorgen voor dynamiek, afgewisseld met een thema dat een Egyptische sfeer oproept.

Dirigent Anne van den Berg opent met een begeleiding die zeer subtiel is, bijna fluisterzacht. Het geluid van de snorrebot is echter moeilijk te horen.

In het tweede deel bereikt de solistische sectie een buitengewoon transparante klank in de aanvang van dit deel, wat zeer knap is. Alle muzikale lijnen zijn perfect hoorbaar, maar het geheel klinkt niet als een "veilige" uitvoering. Vanaf maat 127 horen we een prachtig klankbeeld dat volledig in balans is. De knappe beheersing van de muziek leidt echter rond maat 188 voor wat ingehouden vuurwerk.

In het derde deel presteren alle solisten op een prachtige manier.

Het vierde deel brengt een serene sfeer met zowel de solisten als de tutti-spelers in de band. De flugel en de altsolo lijken soms wat langs elkaar heen te spelen, maar blijven toch met elkaar verbonden. De dirigent weet rond maat 249 kristalhelder samenspel te realiseren.

Bij maat 262 komt een prachtige basklank naar voren. De euphoniumsolo is knap uitgevoerd, evenals de cornetsolo, hoewel deze net niet 100% lijkt. Bij maat 283 is het een waar genot om naar te luisteren, vooral in zulke fluwelen passages.

In het vijfde deel is er veel schwung in de melodieën. Bij maat 387 is er opnieuw zo'n heerlijke groove waar het prettig naar luisteren is.

Het zesde deel laat opnieuw veel aandacht zien voor de totaalbalans en zet alle details helder neer. Het maestoso en presto festoso tonen veel hartstocht! Soli heeft overduidelijk veel geïnvesteerd in transparantie en levert een zeer voorbeeldige uitvoering. Misschien met iets minder risico dan in eerdere uitvoeringen, maar wat een prachtige prestatie!


(Foto's: Warber Media)