27e Gouden Spiker Festival in voorbereiding

Laatste update om 11:32 op Thursday, 2 November

Voor de 27e editie van het Gouden Spiker Festival voor brassbands, fanfares, jeugdorkesten en incomplete orkesten zijn de voorbereidingen alweer volop gaande.

Het verplichte werk vormt een essentieel onderdeel van het festivalprogramma en dit jaar zijn zorgvuldig zes werken geselecteerd die uitdagend zijn voor zowel muzikanten als dirigenten, verdeeld over de verschillende divisies.

Volgend jaar wordt een nieuwe compositie toegevoegd aan het repertoire voor de 5e divisie brassband en fanfare: 'Sterke Yerke,' geschreven door de getalenteerde componist Geert Jan Kroon.

Het verhaal van Sterke Yerke 
"Sterke Yerke' is een stuk geïnspireerd op de Sterke Yerke missie. Zeven vrienden besloten in 1974 dat ze met elkaar contact willen houden en smeden een gewaagd plan om een vlot te maken en naar Grou te varen. Het vlot is vernoemd naar een plaatselijke historische held, "Sterke Yerke". Dit was het eerste vlot Sterke Yerke I. Het tweede vlot dat ze een paar jaar later, in 1976, bouwden, zou over het Kanaal naar Londen varen. En daar kregen de vrienden het idee om nog een vlot te maken om de Atlantische Oceaan over te steken, maar nog belangrijker om betrokken te zijn bij het milieu voor een betere wereld. In 1978 werd een stichting opgericht en werd de Sterke Yerke III gebouwd. 

Het plan was om naar Curaçao te varen en de hoeveelheid vervuiling te meten die ze tegenkwamen. Op 15 december vond er een tragedie plaats: ze strandden op de kliffen van de oostkust van Bonaire. Drie bergingspogingen mislukten, maar zes jaar later werd het vlot na een laatste poging uiteindelijk geborgen. De bemanning repareerde het vlot en kon de reis afmaken. Ook in het heden strijdt Sterke Yerke nog steeds voor een betere wereld zonder plastic in de zeeën: ‘Plastic afval moet verwijderd worden uit de straten, uit de natuur, uit het strand en uit de zee. Het liefst zien we steeds minder plastic in onze wereld. Fabrikanten en overheden doen er al veel aan, maar het moet beter en sneller. Dat kan als de bredere gemeenschap zich bewust is van al het onnodige plastic en dat wij als consumenten nu een verschil kunnen en moeten maken." Om hiervoor aandacht te krijgen is de Sterke Yerke IV gebouwd! 

Compleet overzicht verplichte werken
5e divisie Fanfare : Sterke Yerke – Geert Jan Kroon, uitgave via GJK Music 

4e divisie Fanfare : Andries en de liefelijke Revised edition – Rob Goorhuis, uitgave AM Music
3e divisie Fanfare : Dance Into the Sun – Kevin Houben, uitgave Hal Leonard
 
5e divisie Brassband : Sterke Yerke – Geert Jan Kroon, uitgave via GJK Music 
4e divisie Brassband : Haslemere Suite - Peter Graham, uitgave Gramercy Music
3e divisie Brassband : Hermitage - Jan de Haan, uitgave De Haske

Op 12 en 13 april 2024 zijn de brassbands uit de 4e en 3e divisie en Festival Divisie aan de beurt. Op zaterdag 25 mei 2024 is het podium voor de fanfares uit de 5e, 4e en 3e divisie vastgesteld.

Aanmelden kan nog! Klik HIER voor alle info!