Veertigste NBK krijgt 31 deelnemers

Laatste update om 14:50 op Tuesday, 19 October

31 deelnemende bands
Ondanks de grote onzekerheid over het doorgaan van het evenement, hebben 31 brassbands zich ingeschreven voor de veertigste editie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen op 30 oktober aanstaande in het Utrechtse TivoliVredenburg. De complete kampioensdivisie (tien bands) zal een gooi doen naar de Nederlandse titel. De eerste en tweede divisie zijn goed vertegenwoordigd met respectievelijk zes en negen bands. In de lagere divisies moeten helaas diverse bands dit jaar de NBK aan zich voorbij laten gaan. Onvoldoende niveau na de lange verplichte corona-stop en bezettingsproblemen zijn de meest opgegeven redenen. Het valt te hopen dat deze divisies komend jaar weer op sterkte zijn.  

Edward Gregson 75 jaar
Ter ere van de veertigste editie van de NBK zijn vijf nieuwe werken in opdracht geschreven. Samen met de organisaties van de nationale brassbandkampioenschappen in België, Noorwegen en Zwitserland en de British Open Brass Band Championships is Edward Gregson gevraagd een testpiece te schrijven voor de kampioensdivisiebands. Met de opdracht werd ook stil gestaan bij de 75ste verjaardag van deze componist die sinds de jaren '60 zeer veel heeft betekend voor het brassbandrepertoire. Dit werk, The World Rejoicing (Symphonic Variations on a Lutheran Chorale), zal op 30 oktober in Utrecht zijn wereldpremière beleven.

Voor de eerste tot en met de vierde divisie zijn Nederlandse componisten benaderd. Alle componisten zijn zeer vertrouwd met het brassband-idioom, de meeste componisten zullen tijdens de NBK ook als uitvoerende te horen zijn. De verplichte werken zijn voor de 1e divisie: From San Marco Quarter - Joop van Dijk; 2e divisie: Signature: fantasy in Two Movements – Hendrik de Boer; 3e divisie: The Final Frontier – Geert Jan Kroon en de 4e divisie: Green – Tjeerd Nijhof.

Het wordt een lange dag
In de 3e en 4e divisie, die normaliter op de vrijdag spelen, schreven slechts zes bands in. Reden voor de Stichting NBK om alle divisies op de zaterdag te programmeren. Het wordt een lange dag. De eerste band in de 4e divisie zal om 8:30 uur het podium betreden, terwijl de laatste kampioensdivisieband pas om iets voor 22:30 uur de slotnoten zal laten horen.

Toegangskaarten zijn alleen online te bestellen
Kaarten zijn dit jaar alleen via de website www.enbk.nl te bestellen en kosten € 18,- voor het dagprogramma (divisies 1 tot en met 4) en eveneens € 18,- voor de avond (kampioensdivisie). Naast een toegangsbewijs dient iedere deelnemer en bezoeker ook een legitimatiebewijs en het coronapaspoort te tonen voordat de Utrechtse brass-arena betreden kan worden. Er zal geen kaartverkoop aan de zaal zijn.