Felison Brass kijkt uit naar NBK

Laatste update om 11:27 op Thursday, 26 October

Sinds 2012 staat de band onder leiding van Patricia Geertse; zij zal dit jaar de enige vrouwelijke dirigente zijn tijdens de NBK. Pieter ervaart de samenwerking, die ondertussen al weer ruim 6 jaar bestaat, als een goede en stabiele samenwerking. Echter, komt er na maart 2018, na ruim 7 jaar een einde aan deze samenwerking. Patricia zal de band gaan verlaten; volgens haar is de tijd aangebroken dat een andere dirigent de band weer verder moet brengen, maar ook wegens het feit dat zij haar tweede kindje verwacht heeft haar doen besluiten om te stoppen. Dus dit jaar staat Patricia voor de allerlaatste keer voor Felison Brass op het NBK.

Felison Brass kent een redelijk stabiele bezetting en kent een aantal activiteiten in het seizoen waaronder de koffieconcerten voor de Velser Gemeenschap, maar ook is het Charles Dickens ensemble actief én verleend de band haar medewerking aan dodenherdenking. Naast de deelname aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen hoopt men in de nabije toekomst het aantal optredens nog wat uit te breiden.

De band beleeft in aanloop naar hun opwachting in Utrecht veel plezier aan het verplichte werk van Jan de Haan. Met voor vrijwel alle secties in de band (én slagwerk) meer dan voldoende uitdaging! En dat is wel eens anders geweest volgens Pieter. Kortom; een mooi en uitdagend werk waar de bands in de 4e divisie een aardige kluif aan hebben gehad. Ook dit jaar werkte de band met twee tutors, David Asworth uit Engeland en Marije Koopmans en natuurlijk de eigen dirigente, Patricia Geertse. 

CuBrass vraagt naar Pieter Enthoven zijn persoonlijke mening als het gaat om het wedstrijdschema, waarbij divisie 4 en 3 op vrijdag aantreden. Enthoven: 'Zoals wellicht bekend kom ik regelmatig in Engeland om mee te spelen met bands. Deze vinden het onbegrijpelijk dat een kampioenschap op de vrijdagmiddag begint...'. Het werkt volgens Enthoven voor de bands niet echt stimulerend om voor zo weinig publiek op te treden; 'Er is toch niets mooiers dan een redelijk tot goed gevulde zaal te hebben. Speelt zo veel fijner, zeker met wat meer applaus na afloop dan dat nu het geval is. Voor sommige bands levert het ook vaak problemen voor sommige leden op om verlof te nemen, dit geldt ook zeker als je jeugd leden in je band hebt. Deze moeten dan vaak spijbelen van school om deel te nemen op de vrijdagmiddag met hun band. Je krijgt voor dit soort zaken geen verlof of toestemming van de schooldirectie om vrij te nemen. Dus zijn er in mijn optiek heel wat jeugdleden die zich donderdag of vrijdagochtend ziek melden op school. Echter viel het vorige NBK net zoals dit jaar weer in de herfstvakantie plaats. Dus het vorenstaande gaat niet altijd op'. 'Persoonlijk zou ik het NBK het liefste zien op de zaterdag en de zondag.  En ik weet dit geeft ook geen garantie dat dan de zaal op zaterdagochtend redelijk tot goed gevuld is bij de 4e en 3e divisie. Maar als je het niet probeert dan kom je het nooit te weten. Echter zullen er dan wel divisies op de zondag moeten spelen, ik weet dat een aantal bands op basis van geloofsovertuiging niet op zondag willen c.q. mogen spelen.
Maar om nu maar jaar in jaar uit de 4e en 3e divisie op de vrijdagmiddag en vrijdag avond te laten spelen is ook niet altijd fijn en eerlijk tegen over deze bands. Ook deze bands verdienen een goed podium en een redelijk gevulde zaal'.

Enthoven besluit: 'Wie weet zou het bestuur van de NBK eens alleen met de 3e en 4e divisie bands kunnen spreken hoe hun ervaring door de jaren is'.