Interessante tijden voor componist Geert Jan Kroon

Laatste update om 16:32 op Sunday, 17 February

Nog niet zolang geleden was Geert Jan Kroon een nieuwe naam tussen de brassbandcomponisten. Zijn ster begon snel te rijzen na de finaleplaats van de Cory Composition Prize. Inmiddels leverde hij al een verplicht werk voor het Gouden Spiker Festival en ging zijn grote werk Dante’s Descent afgelopen september in Zwitserland in première. En er is inmiddels meer te vertellen.

Brass in Concert
"In september is Dante’s Descent gespeeld door de Swiss Army Brass Band. Iets waar ik al een paar jaar op hoopte. Het werk lag er al een tijdje, maar het was nog nooit gespeeld. Soms is het moeilijk om grote werken gespeeld te krijgen, het vraagt een grote investering (tijd en energie) en de muziek is nog vrij onbekend en daarmee een risico. Gelukkig wilde dirigent Philipp Werlen het risico nemen en het was een geslaagde première." Afgelopen november was er voor het eerst muziek van je te horen tijdens het prestigieuze Brass in Concert in Gateshead. "Ja, Brass in Concert was erg mooi om te doen. Twee jaar geleden ben ik al eens gevraagd om wat te schrijven voor de Carlton Main Frickley Colliery Band. Ze hadden Those Gazing Eyes gehoord tijdens de finale van de Cory Composition Prize. Op dat moment had ik het druk met andere stukken en was er erg weinig tijd. Vorig jaar vroegen ze me weer om voor hun Murder Mystery thema een onderdeel te schrijven. Ik mocht de moord, die op de Oriënt Express plaats ging vinden, uitbeelden in muziek. Dat is Express to Murder geworden. Helaas kon ik er zelf niet bij zijn, maar uiteindelijk heb ik de opname kunnen zien. Echt een droom die uitkwam om eens op Brass in Concert gespeeld te worden."

Schotse avonturen 
Je hebt al een aantal optredens achter de rug als euphoniumspeler van de bekende Kirkintilloch Band, maar onlangs was je terug in Schotland om over nieuwe ideeën te praten. "Voor de komende tijd ben ik inderdaad druk bezig. Ik wil zelf heel graag Red Prince afmaken, een stuk dat ik voor en over mijn jongste zoon Thijmen schrijf. Daarnaast ben ik aan het werk voor een Zwitserse Band. En ik ben net terug uit Schotland, waar ik met een vriend een theaterstuk wil gaan opzetten. We hebben goede gesprekken gehad met het gerenommeerde ensemble The Wallace Collection (foto), opgericht door de trompettist John Wallace. Dat zijn hele inspirerende mensen om mee van gedachten te wisselen." Genoeg plannen om deze componist op de voet te blijven volgen.