Jubilerende Brassband Breukelen volop in beweging!

Laatste update om 16:08 op Thursday, 8 April

Brassband Breukelen werd opgericht in 1920 en bestaat inmiddels 100 jaar. In die honderd jaar is de band uitgegroeid tot een bekende verschijning in de Vechtstreek en een gewaardeerd lid van de Nederlandse brassbandwereld. De band heeft een rijke historie en is sinds 1965 overgestapt op de brassband bezetting. In de gelederen steunpilaren als Jacob Cats en Wim den Uijl (langstzittend lid, ruim 60 jaar!), mensen die goud zijn voor deze vereniging. Kijkend naar de bezetting toont de aanwezigheid van de familie Van Mourik en Verlaan al jarenlang de stabiliteit van deze band aan.

Voorzitter Elmar Zwart over het jubileum: "Het jubileumjaar 2020 viel door Covid-19 geheel in het water. In 2021 hoopt het orkest toch nog invulling te geven aan het jubileum. Jörgen IJsendorn schreef speciaal voor de band het werk ‘Vechtlust' en dat móet natuurlijk tot klinken gebracht worden. Daarom wordt ondanks de coronamaatregelen stevig door gerepeteerd"

Volop in beweging
In september 2020 is in goed overleg afscheid genomen van dirigent Syde van der Ploeg. "Hij gaf zo’n vijf jaar leiding aan de band met mooie optredens en resultaten. Met gastdirigent Erik van de Kolk is de band in januari gestart met zoom-meetings waarbij in secties wordt gewerkt, en de musici huiswerk krijgen. Hoewel er dus nog geen fysieke repetities zijn geweest, staat de muziek al vol met aanwijzingen. Elk lid is erg enthousiast over deze manier van werken. Hiermee blijven de musici actief en gemotiveerd. De eerste maanden van 2021 stond de voorbereiding in het teken van het Dutch Open in Groningen in juni 2021. Helaas is dit evenement geannuleerd, maar hierdoor laat de band zich niet uit het veld slaan. Op naar de volgende geplande activiteit en wel het NBK in Vredenburg Utrecht. Het programma voor het DOBC wordt even in de koelkast gestopt en gauw door met het verplichte werk van Joop van Dijk: From San Marco Quarter. De eerste sessies zitten er alweer op en de muziek is al voorzien van de nodige aantekeningen.

Zwart vervolgt:"De respons uit de band op de werkwijze van Erik van de Kolk is absoluut positief. Van afhaken door leden is in het geheel geen sprake. Naast Erik komen ook regelmatig gastdirigenten op bezoek. Tim De Maeseneer, Pieter Koster en Rodin Rosendahl werkten ondertussen met de band. Ook componisten Thom Zigterman en Geert Jan Kroon hebben een avondvullend programma verzorgd, waarin zij de band meenamen in hun werk en stijl van componeren."
Elmar Zwart beseft dat het werken op deze manier wellicht uniek is: "Waar andere orkesten zo goed als geen activiteiten hebben, is Breukelen in de gelukkige omstandigheid dat men op deze wijze wel kan werken. Maar, het liefst hadden we natuurlijk live met Erik van de Kolk gewerkt en dat zit er voorlopig nog niet in. Heel spijtig, zeker gezien het feit dat de gastdirigent tot en met juni 2021 zou blijven. Gelukkig zijn we met Erik van de Kolk tot overeenstemming gekomen dat hij tot en met maart 2022 zijn rol als gastdirigent zal blijven vervullen bij Brassband Breukelen. Hier zijn we als band zeer verheugd mee! Dit geeft ons de zekerheid om ook live met Erik van de Kolk aan de slag te gaan en al het digitale voorwerk in de praktijk te brengen en tentoon te spreiden tijdens concerten en concoursen.”

Als voorzitter is Zwart inmiddels bezig aan zijn tweede termijn. Zijn roots heeft hij liggen in de showbandwereld waar hij ruim 25 jaar lid was van de Showband Beatrix uit Hilversum en verschillende muzikale ervaringen op deed in Amerikaans korps. Na wat omzwervingen heeft Zwart zijn huidige (muziek)liefde in de brassbands gevonden.
Blijf op de hoogte van al het Brassband Breukelen nieuws via de website, Facebook en Instagram van de band en natuurlijk via CU Brass.