Wie neemt de jury mee naar The Final Frontier?

Laatste update om 14:49 op Tuesday, 19 October

In de derde divisie strijden dit keer vier bands om de prijzen en daarvoor is een goede uitvoering van The Final Frontier van Geert Jan Kroon vereist. De ook internationaal aan de weg timmerende componist liet zich inspireren door een bezoek aan het planetarium van Eise Eisinga in Franeker en met de gekozen titel laat hij menig hart van Star Trek-fans sneller kloppen.

Het werk bestaat uit vier delen. Steeds gebaseerd op thema's uit Stephen Hawkings’ boek ‘Brief Answers to the Big Questions’. In het compacte eerste deel (Energy and Space) presenteert Kroon twee melodieën, die samen de krachtige opening van het werk vormen en in de volgende delen in verschillende stijlen en sferen worden gebruikt. The Great Unknown is een deel vol vaart. Solo hoorn en flugel presenteren een variatie op de eerste melodie, waarvan later alleen de kop nog wordt gebruikt. IJkpunt is de terugkerende stapeling van 6 noten uit de harmonische kleine terts toonladder (1,3,5,6,7,8). De afwisseling met de 6/8 maat geeft de muziek een dramatische wending en de climax komt met een variant op de opening.

Het derde deel The Big Question is reflecterend waarin er ruimte is voor verschillende solisten te beginnen met alt, euphonium en es-bas. Echoënde inzetten, vaak beginnend met een kleine sext tegen een decor van backrow en vibrafoon bepalen hier de sfeer. Uiteindelijk wordt toe gewerkt naar een groots tutti moment uitmondend in een wrang fortissimo akkoord bestaande uit de 6 noten uit harmonisch klein. De oplossing komt in de overgang naar het laatste deel.  

Het vierde deel The Final Frontier kent een opbouw waarin elementen uit de eerder gepresenteerde melodieën steeds intenser als motief worden gebruikt. De muziek marcheert richting een breed fortissimo, waarbij de slagwerkers het vuurwerk verzorgen. Even neemt de muziek gas terug om dan met een grootse reprise van het eerste deel, maar nu in dubbele waardes geschreven en een kleine sext hoger, te besluiten.

The Final Frontier is een toegankelijk geschreven werk, waarin de vele figuraties alleen in een transparante uitvoering goed hoorbaar zullen zijn. De muziek is filmisch en er is ruim gebruik gemaakt van elementen die de muziek dat typische karakter geven van de oude science fiction series. De derde divisionisten zullen zich zeker vermaken met dit werk en zijn in staat deze ruimtereis tot een goed einde te brengen.

De 40-jarige Geert Jan Kroon is musicoloog, componist, dirigent, muziekjournalist en euphoniumspeler. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed zijn master aan de Universiteit Utrecht. Hij studeerde compositie bij Wilbert Bulsink en volgde in deze tak van sport masterclasses bij onder andere Oliver Waespi. In 2016 eindigde hij met zijn compositie ‘Those Gazing Eyes’ bij de laatste drie van de Cory Composition Prize. Hij was finalist in de RVCMD/Cory Compositieprijs 2016. Op dit moment is Geert Jan dirigent van de orkesten Harmonie Akkrum, Flevo Brass en Jeduthun Oldemarkt. Zelf speelt hij solo-euphonium bij Soli Brass Leeuwarden.

Geert Jan Kroon