Geert Jan Kroon is 'Composer in Residence' bij Tullis

Laatste update om 14:05 op Wednesday, 17 April

De in Drenthe geboren en thans in Leeuwarden woonachtige componist, dirigent, musicoloog, en euphoniumspeler van Soli Brass, is door de Schotse Tullis Russel Mills Band aangetrokken als componist in residence tijdens het jubileumjaar 2019. 

De Tullis Russel Mills Band werd aan het einde van de eerste wereldoorlog in 1919 opgericht op initiatief van Lady Russel. Het doel was de arbeiders van haar papiermolen wat ontspanning te bieden. De papiermolen sloot in 2015 definitief haar deuren, maar de band gaat zelfstandig door. Dit jaar bestaat de band honderd jaar, en in dat kader zijn er meerdere activiteiten gepland. Er zijn meerdere concerten, waaronder een optreden met een groot reünisten muziekkorps. 

Goede contacten
Geert Jan stak in de afgelopen jaren al meerdere malen de noordzee over en is daarmee geen onbekende in Schotland. De prettige contacten en de goede indruk die Geert Jan achterliet tijdens zijn bezoeken hebben nu geleid tot de samenwerking met de Tullis Russel Mills Band. Het werk "Soaring the Skies" staat bij de Schotten al op de lessenaar en de wereldpremiere van de althoornsolo "One night, one tale"  laat niet lang meer op zich wachten.

Naast Geert Jan Kroon zal ook Michael Nyman componeren ten behoeve van de eeuwfeestvieringen van de band. Tullis is ook verzekerd van de medewerking van oud lid James Gourlay en heeft Peter Graham toegezegd een compositie te schrijven ter ere van zijn oom Tommy Steward die jarenlang de euphonium bespeelde bij de Tullis Russel Mills Band. De band staat sinds kort onder leiding van dirigent Ray Munday. De beroemde trompettist John Wallace, die ook een verleden heeft bij de band, heeft de uitnodiging om ere-dirigent te worden aanvaard.