Festival Brass Band en Academie Deurne slaan de handen in elkaar

Laatste update om 11:48 op Wednesday, 7 December

Volgend op het succes van het voorbije kampioenschap slaan kersvers Belgisch kampioen Festival Brass Band en de Academie Deurne de handen in elkaar voor een structurele samenwerking.  

Tot voor kort repeteerde Festival Brass Band in het lokaal van het Koninklijk Harmonieorkest Schelle, een groot lokaal waar ook alle voorzieningen ter beschikking waren. Echter heeft het ‘co-housen’ van twee orkesten ook beperkingen naar de beschikbaarheid van de zaal.  

“Het harmonieorkest heeft ook een uitgebreide jeugdwerking die natuurlijk ook moet kunnen repeteren, in tijden van kampioenschappen is het niet evident om zomaar een alternatief lokaal te vinden. We willen de harmonie van Schelle bedanken voor de samenwerking van de voorbije jaren.”  

De zoektocht naar een eigen, vaste uitvalsbasis is er eentje van lange adem, totdat via een gemeenschappelijke connectie de Academie Deurne in zicht kwam. Leerkracht koper en voormalig lid van Festival Brass Band Luc Van Gorp is er begonnen om een jeugdwerking, gefocust op brassband, in de steigers te zetten. Festival Brass Band zal zich engageren om deze jeugdwerking mee te ondersteunen, onder meer door het organiseren van en bijdragen aan masterclasses. In ruil hiervoor kan Festival Brass Band gebruik maken van een repetitielokaal van de Academie Deurne.  “Het lokaal dat we zullen mogen gebruiken is prima in orde en bovenal zeer vaak beschikbaar. We kunnen er zelfs een bescheiden try-out in organiseren. We hopen dat de recente successen van de band, in het bijzonder de nationale titel en deelname aan het EBBC in 2023 ook een positieve uitstraling zullen hebben op de Academie Deurne en de prille brassbandcultuur aldaar.” Directeur van de Academie Deurne Luc Vertommen, dirigent de Hauts-de-France Brass Band: 
“Met de komst van Festival Brass Band hopen we de brassbandwerking in onze academie, en de koperblaasklassen in het algemeen nog meer uitstraling te geven. Op wedstrijdpodia komen we mekaar tegen als ‘concurrerende’ bands, maar het belangrijkste is dat we elkaar versterken.” 

Festival Brass Band startte de eerste repetitie na het nationaal kampioenschap met een lezing van het keuzewerk voor het EBBC, gevolgd door een uitgebreide receptie om de kampioenstitel te vieren.  

“We willen geen tijd verliezen met de voorbereidingen van het Europees kampioenschap. Zowel op muzikaal als organisatorisch vlak ligt er heel wat werk op de plank. Het is een voorrecht om in Malmö aan te treden, maar we willen daarenboven ook een positieve indruk nalaten!” 

Op zondag 26 maart 2023 kan u Festival Brass Band opnieuw aan het werk horen tijdens ‘Brass & Bites #4’ te Nijlen, het eerste concert in aanloop naar het EBBC.