Loting Kampioensafdeling Belgische Brassband Kampioenschappen

Laatste update om 09:49 op Sunday, 26 November

De loting heeft plaatsgevonden:

  1. Brass Band Leieland - Sam Werbrouck
  2. Kortrijk Brass Band - Ward De Ketelaere
  3. Brass Band Heist - Bert Van Thienen
  4. Brass Band Willebroek - Frans Violet
  5. Brass Band Buizingen - Luc Vertommen
  6. Brassband Zele - Bart Van Der Strieckt
  7. Festival Brass Band - Steven Verhaert
  8. Noordlimburgse Brassband - Erik van de Kolk

Componist Jan de Haan licht zijn eigen werk graag toe voor CUBrass:


Metamorphosis werd gecomponeerd in 2013/2014. Brassband Schoonhoven o.l.v. Erik Janssen had de premiére tijdens de Europese brassband kampioenschappen in Perth, Schotland. De band gaf tijdens dit prestigieuze brass evenement een uitmuntende uitvoering van het werk.

In de opening van deze driedelige compositie wordt het thematische materiaal gepresenteerd dat verderop in het werk in allerlei transformaties voorkomt. De ‘kleine secunde’ dient daarbij als leidmotief.
In het levendige en flitsende Metamorphosis One wordt volop gevarieerd met de thematiek. Het deel wordt onderbroken door een sfeervol meno mosso met daarin melodische passages die teruggrijpen op het beginthema.
In Metamorhosis Two treden veel veranderingen op in het tempo en het muzikale karakter. Zeven verschillende solisten transformeren ieder op hun eigen wijze het thematische materiaal. Uiteindelijk resulteert dat in een gepassioneerd, tutti gespeeld gedeelte.


De inspiratiebron voor Metamorphosis Three is het zogenaamde BACH-motief, een muzikale handtekening met de noten Bes, A, C en B. Dit karakteristieke motief ontstaat vanuit het leidmotief (in dit geval een dalende kleine secunde) en verandert voortdurend van gedaante door allerlei transposities en omvormingen. De componist beschouwt dit spectaculaire laatste deel als een eerbetoon aan een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de muziek: Johann Sebastian Bach.

Juryleden Torgny Hanson, Nigel Boddice en Mareika Gray beoordelen de orkesten.