BBK Kampioensafdeling: Apocalypse

Laatste update om 16:50 op Sunday, 26 November

Bourgeois schreef zijn 'Apococalypse' in de lijn van eerdere werken zoals Blitz, The Downfall of Lucifer en Second Concerto. Hij vroeg zich af of hij nog steeds die mix van onbehagen en ongecontroleerde opwinding in een werk kon vatten die zo  kenmerkend is voor zijn muziek uit de jaren '70.

  • Band: Brassband Buizingen
  • Dirigent: Luc Vertommen

Apolcalypse is nog steeds even overweldigend als tijdens de premiere door de Yorkshire Building Society Band. Misschien omdat het toch zijn weg naar de wedstrijdpodia maar spaarzaam heeft gevonden.

De opening van Buizingen mag er zeker zijn, al ontbreekt de allesvernietigende woede in het klankbeeld. Technisch zit het wel goed bij deze band, ook als de opening nog eens dunnetjes overgedaan mag worden. Verwijzingen naar Shostakovich symfonieën en natuurlijk Blitz zijn goed uit de kleuring van de band naar voren te halen.

De over elkaar heen tuimelende solisten zijn zeker van hun zaak. MD Luc Vertommen weet de meest bijtende akkoorden aan de band te ontlokken. En plots zijn we weer terug in de Blitzkrieg, reuze spannend en adembenemend als de projectielen fluitend om je heen vliegen tot een plotselinge stilte en een relativerende melodie een kort meditatief moment vormen om dan te eindigen met de overtreffende trap van geweld. Angstaanjagend mooi.