BBK Kampioensafdeling: Fraternity

Laatste update om 15:52 op Sunday, 26 November

Dit werk van Thierry Deleruyelle beschrijft een van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van de kolenmijnen: de mijnramp van Courrières in het noorden van Frankrijk. Deze vond plaats op 10 maart 1906 en wordt beschouwd als de meest indringende mijncatastrofe in Europa en de op één na ergste van de wereld. De compositie is zowel emotioneel al spectaculair: in zeven contrasterende delen vertelt ze het aangrijpende verhaal van de ramp. Fraternity was het verplichte werk voor de kampioensdivisie van de Europese Brassband Kampioenschappen van 2016 in Lille; hiermee wordt tevens de ramp van Courrières herdacht, die 110 jaar geleden plaatsvond.

  • Band: Noordlimburgse Brassband
  • Dirigent: Erik van de Kolk

Een sfeervolle vroege ochtend voor de mijnwerkers, dan doemt de toren van de mijn op met monumentale akkoorden. Niet elk akkoord is even spot-on, maar de tussenliggende techniek is transparant. Bravo cornetsolist. Na een mooie opbouw van de spanning gaat er steenkool gedolven worden. Erg functioneel slagwerk , maar niet altijd geheel samen met de blazers.

Grootse klanken alvorens het mijngas vrij komt. De paniek is wel voelbaar, het slagwerk groeit niet mee in dynamiek en dat is bepalend voor de balans. De koralen in de trombones zijn ondanks de vierde trombonist goed in balans. En dan volgt het Fraternity prayer. Dirigent Erik van de Kolk neemt er zijn tijd voor en dan is het de kunst om de muziek toch te laten stromen. Het maakt de uiterst zachte inzetjes extra moeilijk. De fortissimo passage gaat daarna net iets over het randje, maar de muzikale zeggingskracht is onmiskenbaar daar.