Brass Band Festival Brabant 2017 een succes

Laatste update om 12:22 op Tuesday, 24 October

Dit initiatief dat voor en door de brassband liefhebbers uit het Nederlandse als Belgische deel van Brabant plaatsvindt heeft als doel het promoten van de blaasmuziek en de brassband bezetting in het bijzonder. Sinds 2013 zijn er drie festivals gehouden waarbij educatie hoog in het vaandel stond. Het culturele programma Beste Buuren stelde het festival in staat om zich in 2015 ook op de Belgische brassband liefhebber te richten. 

Het festival had vier deelnemers uit Nederland en België die allen het festival gebruikten in voorbereiding op een volgend evenement. Kunst en Vriendschap uit Meeuwen onder leiding van Henk van Loon zette direct de toon met een bijzonder leuk programma. Onderdeel van dat programma was het werk Renessaince van Peter Graham dat Kunst en Vriendschap gaat spelen op het Streekfestival van het Land van Heusden en Altena.

Oefening en Uitspanning uit Wijk en Aalburg staat onder leiding van Anno Appelo betrad als tweede het podium. Wijk en Aalburg is de kersverse wereldkampioen brassbands eerste divisie van het afgelopen WMC te Kerkrade. Zij speelden het werk Stonehenge van Jan van der Roost dat verplicht is in de eerste divisie NBK. De mannen en vrouwen van Wijk en Aalburg sloten het concert af met, hoe kan het ook anders, The Champions van Wilcox.

Altena Brass verzorgde een verdienstelijke uitvoering van Handel in the Band van Kenneth Downie dat verplicht is in de kampioensdivisie op de aankomende NBK. De band is goed op weg naar het NBK en daarna het concertconcours in Veldhoven en gebruikte het festival in voorbereiding op deze evenementen. Het slotakkoord van de avond kwam uit België. Brassband Heist staat onder leiding van Bert van Thienen en is in voorbereiding op de Belgische Brass Band Kampioenschappen in de kampioensdivisie. Afgelopen zomer deden ze met veel succes mee aan de wereldkampioenschappen in Kerkrade en behaalden in een sterk veld een verdienstelijke 7e plaats. Deelname aan het festival was het startschot voor Brassband Heist voor een repetitieweekend dat ze in Nederland belegden.

 

De volgende editie van het BBFB zal worden gepland in 2019.