Festival Brassband wil met goed gevoel van het podium komen

Laatste update om 19:35 op Thursday, 16 November

Festival Brass Band is één van de vaste waarden tijdens de Belgische nationale kampioenschappen; aan het woord is Peter van Dyck, band president van de band. Op onze vraag in hoeverre de band dit jaar weer voor een verrassing gaan zorgen, antwoord Van Dyck: 'Wij hopen vooral, zoals steeds trouwens, muziek te maken door middel van een uitvoerige voorbereiding. Als we daarmee een goed resultaat halen is dat meegenomen. We willen als band in de eerste plaats met een goed gevoel van het podium stappen'.

Het verplichte werk dit jaar is van de hand van de Nederlandse componist Jan de Haan (Metamorphosis); het werk kent ten opzichte van het testwerk van 2016 (Raveling, Unraveling - In Search of La Valse (Philip Sparke)) waarschijnlijk hele andere uitdagingen? Van Dyck 'Het plichtwerk van vorig jaar was een hele opgave. Individuele studie was meer dan ooit van belang. Dit jaar is zelfstudie ook van groot belang, maar compositie van Jan De Haan is mijns inziens technisch minder moeilijk, maar alles moet zoals steeds mooi onder en naast elkaar staan'. Hij vervolgt: 'Welk werk we ook spelen, er zijn altijd 3 pijlers: 1. speel samen en met hetzelfde idee, 2. speelt juist (lees: niet vals) 3. speel met mooie klank'. 'Aan het plichtwerk zijn we net voor de zomerstop begonnen. Dit neemt de de meeste tijd in van de nog 8 resterende repetities. We schaven dit tot de laatste dag voor de wedstrijd bij. Er volgt nog een try-out en verschillende repetities met een extra begeleider in de zaal'. 'Het keuzewerk ligt al sinds Januari 2017 op de lessenaar en werd op ons jaarconcert op 6 mei reeds uitgevoerd', vertelt Van Dyck.

 

Keuzewerk brengt eigen sterke punten naar voren

In België is, in tegenstelling tot Nederland, ook nog een vrij werk onderdeel van de kampioenschappen; is dit een voordeel of nadeel voor de Belgische bands?

'Het voordeel van een keuzewerk is dat je als band je eigen sterkten kan naar voren brengen. Dit kan met enkel een plichtwerk een voordeel of nadeel zijn. Vroeger speelden we ook een aantal jaren enkel een plichtwerk en dit resulteerde voor ons een deelname aan het Europees Kampioenschap in 2009 voor eigen publiek in Oostende (B). Het verplichte werk was toen (in November 2008) "Four Dances From Checkmate" van Arthur Bliss arr. Eric Ball. Dit werk lag onze band en onze toenmalige MD "Manu Mellaerts" erg goed'.

 

Twee horen meer dan één

Tijdens de voorbereidingstijd werkt de band met meerdere dirigenten, Van Dyck: 'In eerste instantie werken we met onze vaste MD, Steven Verhaert en in de 2de plaats met Dirk De Caluwe in de zaal als begeleider, twee mensen horen meer dan één. Onlangs hadden we de mogelijkheid om met Philip Harper te werken aan ons Keuzewerk, dit werd voor de beste Band van de Wereld (the Cory Band) geschreven. Een ervaring om nooit meer te vergeten'.

Peter vervolgt 'de band heeft 8 professionele musici in haar gelederen die wekelijks de bandrepetitie bezoeken, naast deze profs, beschikken we over 8 studenten die studeren aan een Belgisch of Nederlands Conservatorium. De overige 15 muzikanten zijn amateurs die overdag een fulltime job hebben of student zijn aan een universiteit of Hoge School'.

 

De Belgische Brasband Kampioenschappen vinden plaats op 25 en 26 november in Heist-op-den-Berg.