NBK 2022: de voorbereidingen 3e divisie

Laatste update om 15:15 op Friday, 21 October

CU Brass in gesprek met principal cornet en bestuurslid Rijk Doezer.

Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)?
Dat zal in totaal zo’n 15 keer zijn. Toen de NBK nog plaatsvonden in De Hanzehof in Zutphen heeft Kunst en Vriendschap een aantal keer deelgenomen. Sinds de NBK plaatsvinden in Tivoli Vredenburg Utrecht zijn we er bijna elk jaar bij. Dit wordt onze zevende keer op het podium van Tivoli Vredenburg.

Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK? 
Wij zien deelname aan de NBK als een leuke uitdaging voor de band. Aan de NBK deelname worden vaak diverse repetitiedagen, try out concerten en andere sociale activiteiten gekoppeld. We zien het eigenlijk als een compleet traject waarin we als band stappen willen maken en bovenal een leuke tijd met elkaar hebben. 
Als evenement op zich zijn de NBK een absolute trekpleister voor de brassbandsector. Een goed georganiseerd evenement in een van de beste concertzalen van Nederland. Dat zie je ook terug aan de publieke belangstelling. Van de 4e divisie t/m de kampioensdivisie kunnen bands rekenen op een goed gevulde zaal met enthousiast publiek.

Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld?
De afgelopen twee jaar waren voor veel orkesten en andere verenigingen een zwarte periode met te weinig muziek en te weinig sociale contacten. Bij Kunst en Vriendschap hebben we uiteraard niet gerepeteerd tijdens de lock downs maar vanaf het moment dat het weer kon hebben we meteen alles aangepakt. De verhuizing naar een grotere repetitielocatie was hiervoor wel nodig maar het was ontzettend fijn om weer wekelijks met elkaar te kunnen repeteren. Wij hebben ook te maken gehad met uitval van een aantal leden maar deze plaatsen zijn inmiddels gelukkig weer bezet. Ondertussen ondervinden we momenteel wel uitval door covid-gevallen...

Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien?
Bij Kunst en Vriendschap reserveren we elk jaar een budget voor ontwikkeling van de band en deelname aan dit soort evenementen.
In een tijd waarin de subsidies voor cultuurparticipatie steeds verder afnemen en we allemaal geconfronteerd worden met een inflatie wordt het wel steeds lastiger om dit soort projecten te blijven doen. 

Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren (slagwerk, dempers ed.)?
Wij huren een deel van het slagwerk van één van onze collega orkesten om op deze manier met het volledige instrumentarium te kunnen repeteren.

Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oid)?
Zoals gezegd zien wij de NBK deelname als onderdeel in een geheel traject. Daar hoort een stukje investering in de band bij en organisatie van muzikale en sociale activiteiten.
Meteen na de zomervakantie hadden we al meteen een complete zaterdag in de agenda gepland voor sectierepetities, tutti repetitie, een workshop adem- en ontspanningstherapie volgens de Methode van Dixhoorn onder leiding van Henk Buurman en we hebben de dag gezellig afgesloten met een heerlijke BBQ. Lekker eten en drinken, daar houden we bij Kunst en Vriendschap ook van. We komen tenslotte uit Brabant!
We hebben daarnaast nog een repetitiedag gehad met Erik van de Kolk en wekelijks hebben we voorafgaand aan de tutti repetitie ook sectierepetities.

Het werk Albinus Variations - Etienne Crausaz: goede keuze voor uw divisie? Zoja, Waarom? Zo nee, waarom niet? Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)? Is het een werk waar u met plezier aan werkt? 
Een absolute JA. Het werk zit qua moeilijkheidsgraad op het randje van de 3e divisie. Dit betekent wel dat het voor de bands een enorme uitdaging is om alles zo te spelen zoals de componist het heeft opgeschreven.

Dynamisch gezien ligt er een behoorlijke uitdaging in alle secties. De componist gebruikt de dynamische lijnen vaak tegen elkaar in wat een hele spannende en mysterieuze sfeer oplevert. Er ligt een leuke uitdaging voor de solisten in de band en het werk vergt uiterste concentratie van iedereen om de techniek goed onder elkaar te zetten. Ik vind dat het werk wat dat betreft enorm goed in elkaar zit. Voor alle bands zal gelden dat er een beroep wordt gedaan op het uithoudingsvermogen en klankkwaliteit. Zowel voor de deelnemende muzikanten als voor het publiek vind ik dit met afstand een van de beste werken voor de 3e divisie van de laatste jaren.

Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zoja, waar en wanneer? 

Zaterdag 15 oktober hebben wij onze eerste try out gehad tijdens het Altena Streekfestival, een jaarlijks festival waar (bijna) alle orkesten uit de gemeente Altena zullen optreden. Donderdag 20 oktober hebben we een gezamenlijke try out repetitie gehad met onze muziekvrienden van Brassband Oefening en Uitspanning uit Wijk en Aalburg en op zaterdag 22 oktober zijn we te horen op het Mini NBK.