Man achter de logistiek is er klaar voor!

Laatste update om 18:14 op Sunday, 22 October

'Abel Veenstra vroeg mij destijds toen de verhuizing naar Utrecht een feit was. Hij vertelde over de enthousiaste groep vrijwilligers in Groningen, en of ik geen zin had om dit te organiseren in Utrecht. Samen met hem heb ik toen het eerste draaiboek en de bijbehorende taken gemaakt zodat we zo goed mogelijk iedereen door TivoliVredenburg en het weekend heen konden loodsen'. Erik is dus sinds 2014 één van de drijvende krachten om zo'n mega brass-evenement ook logistiek zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

'De logistieke voorbereidingen beginnen zo'n vijf maanden van te voren met een bespreking bij TivoliVredenburg (TV). Evaluatie van het voorgaande jaar en kijken hoe we het in het nieuwe jaar gaan doen en eventuele nieuwe afspraken maken voor reserveringen van ruimtes. TivoliVredenburg is constant in ontwikkeling en dat zal de komende jaren nog wel zo blijven. Dus een punt van aandacht is altijd de inspeelruimte. Ook voor dit jaar hadden we twee opties, waar uiteindelijk toch op het laatste moment ruimte bleek te zijn in het oude kassa-gedeelte van TivoliVredenburg (NBK 2015). Uiteindelijk zijn de besprekingen altijd met TivoliVredenburg zelf en zijn de lijntjes zeer kort waardoor we prima in staat dit in eigen hand te houden. Na de zomervakantie begin ik met het werven van de vrijwilligers. Dit gaat steeds makkelijker doordat de groep steeds groter wordt, al zie je wel dat ik zelfs met een vier keer zo'n grote groep als het eerste jaar, wederom precies uitkom om voor alle dagdelen genoeg vrijwilligers te hebben. Dus, ja naast TivoliVredenburg en Stichting NBK zijn de vrijwilligers dus ook zeker een belangrijke partij in de voorbereidingen natuurlijk. Zonder de leden van CMV de Bazuin, het Zuilens Fanfare Corps, Brassband Breukelen en de Koninklijke Brassband Utrecht is er geen NBK', aldus Baas.

 

Een absoluut voordeel is, dat Erik Baas zelf ook muzikant is en dan ook weet dat een goede logisitieke begeleiding bijdraagt aan een optreden. Maar, zou Erik zelf niet op het NBK podium willen zitten? 'Ik blijf graag actief tijdens de NBK zoals ik dat nu ook doe, want ik vind het een erg leuke uitdaging om er steeds weer een soepel lopend weekend van te maken. Maar ik heb ook zeker de wens nog om ooit met een band mee te mogen doen aan de NBK. Helaas is dat niet te combineren met de huidige taken en bovendien zou ik dan ook wel het liefst voor vast bij een band spelen die naar de NBK zou willen of al gaat. Aan de andere kant, de verwachting is dat we nog wel jaren hier in TV blijven als het even mee zit, dus dat zit er voorlopig nog niet in'.

 

Op de vraag of alle deelnemende bands soepel en vlot meewerken is Baas duidelijk: 'Jazeker, over de bands niets dan lof. Hoe gespannen of jolig of eigenwijs ze ook zijn, we hebben nooit problemen gehad en zijn ook nog nooit uitgelopen doordat orkesten niet meewerkten. Het slagwerk lijkt wel eens wat meer tijd nodig te hebben dan de tien minuten die ze krijgen, maar die moeten dan ook vaak echt veel veranderen en voorbereiden op het podium. Gelukkig zijn er ook veel vrijwilligers daar om hen daarbij te helpen. Dus samengevat gaat het tussen de logistiek en de orkesten zeer goed'!

 

Er zullen altijd stemmen opgaan die over TivoliVredenburg tekortkomingen noemen; hoe kijkt Erik hiernaar? 'TivoliVredenburg is zeer geschikt om dit (voor ons) belangrijke evenement te hosten. Het enige wat mist en dat is en blijft voor hen ook een punt van aandacht, is het hebben van een goede inspeelruimte en voldoende aanbod van andere kleinere kamers die in ons geval gebruikt kunnen worden als omkleedruimtes. Nu hebben we tot nu toe elk jaar nog een goed alternatief gevonden voor de inspeelruimte, maar voor de omkleedruimtes blijft het zoals het de afgelopen jaren is geweest. Verder is het facilitair top voor elkaar, en kunnen we jullie als bezoekers een heerlijk weekend bezorgen door een prachtige zaal en korte looptijden naar de bar te garanderen'.

'Het meeste voldoening haal ik uit het feit dat het elk jaar weer lukt om die grote groep vrijwilligers bij elkaar te krijgen en vrijwel onmerkbaar voor de bezoekers samen met TivoliVredenburg een groots evenement neer te zetten. Iedereen zet zijn beste beentje voor en er hangt altijd een prettige sfeer. Bovendien wordt het voor mij persoonlijk ook steeds leuker gezien het feit dat ik het eerste jaar maar twee kampioensdivisie bands heb kunnen zien, en vorig jaar zeker wel tien bands heb kunnen horen het hele weekend. Het logistieke team raakt steeds meer vertrouwd met TivoliVredenburg en daarmee de brassbands ook. Zoveel bekende én blije gezichten bij elkaar, een betere voldoening is er niet'.