Aan het woord: Jan de Haan

Laatste update om 12:08 op Saturday, 9 December

Op 26 november vonden de Belgische Brassband Kampioenschappen plaats voor de bands uit de hoogste afdeling in Heist-op-den-Berg. Dit jaar was het werk 'Metamorphosis' van de hand van Jan de Haan verplicht. 

Het werk werd in 2014 voor het eerst uitgevoerd door Brass Band Schoonhoven tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen in Perth Concert Hall, Schotland onder leiding van Erik Janssen. 

Het werk:

Jan de Haan over zijn compositie: 'In de opening van deze driedelige compositie wordt het thematische materiaal gepresenteerd dat verderop in het werk in allerlei transformaties voorkomt. De ‘kleine secunde’ dient daarbij als leidmotief.
In het levendige en flitsende Metamorphosis One wordt volop gevarieerd met de thematiek. Het deel wordt onderbroken door een sfeervol meno mosso met daarin melodische passages die teruggrijpen op het beginthema.
In Metamorhosis Two treden veel veranderingen op in het tempo en het muzikale karakter. Zeven verschillende solisten transformeren ieder op hun eigen wijze het thematische materiaal. Uiteindelijk resulteert dat in een gepassioneerd, tutti gespeeld gedeelte'.

De uitvoeringen:

Uiteraard was Jan de Haan aanwezig in Heist-op-den-Berg en hij kijkt als volgt terug op deze dag: 'de BBK is een prachtig evenement. De sfeer en publieke belangstelling is niet zoals we dat in veel andere landen gewend zijn maar het hoge niveau van musiceren vergoed alles.

Brass Band Willebroek was, zowel met Metamorphosis als met het keuzewerk voor mij superieur. De band klinkt prachtig sonoor en uitgebalanceerd. Ook solistisch is het van topniveau. Dirigent Frans Violet neemt geen risico's, blijft dicht bij de partituur zonder zich te buiten te gaan aan een eigengereide interpretatie. De kampioen van de afgelopen jaren, Brass Band Buizingen o.l.v. Luc Vertommen zette ook nu weer een uitstekende uitvoering neer. Vooral technisch en ritmisch is het spel van deze top band, op wat kleine haperingen en enkele intonatieproblemen na tot in de perfectie verzorgd. Dat resulteerde in een zeer transparante uitvoering van de hoekdelen maar een ietwat voorzichtige interpretatie van het middendeel.  Dit in tegenstelling tot de Noord Limburgse Brass Band en Festival Brass Band. Dirigenten Erik van der Kolk en Steven Verhaert respecteerden de partituur maar drukten ook een heel eigen stempel op hun uitvoering. Dat kan bij de jury ook verkeerd uitpakken maar daarvan was deze keer geen sprake. Ze bleven 'tussen de lijntjes kleuren' wat resulteerde in een fantastische uitvoering van deze twee bands. Voor mij waren zij de verrassing van dit kampioenschap. Alhoewel, laten we niet vergeten dat Kortrijk Brass Band, afgelopen jaren veelal rode lantaarndrager progressie heeft gemaakt.

Bert van Thienen staat met Brass Band Heist vrijwel altijd garant voor een degelijke uitvoering. Ze konden zich, vooral gezien de individuele kwaliteit van de band niet meten met de top maar alle respect voor hun optreden.  Brass Band Zele en Brass Band Leieland musiceren met veel enthousiasme en toewijding maar konden, zeker met het verplichte werk niet het niveau behalen van de eerder genoemde bands. Uiteindelijk is het de jury die beslist over de uitslag maar ik kon mij er, zeker gezien de uitkomst van het opgelegde werk volledig in vinden. 

Winnaar van het verplichte werk was Brass Band Willebroek die met dirigent voor de 20e maal de titel behaalden, een mijlpaal voor deze band. 

Enkele opmerkingen uit de juryrapporten:

Nigel Boddice:

'Some fine fine full band sonority (to relax listening) / So much rhythmic authority established / just sitting to listen to a fine ensemble.... 

Mareika Gray:

'good start/ well shaped and balanced / full of energy and drama! / Great performance - thank you! / Well shaped and driven by MD'

Torgny Hanson:

'Great opening of the whole band and conductor / the music flows / fine balance between the instrumenets and soloists / Magnificant!'

 Puntenverdeling:

  1. Brass Band Willebroek - 97 punten
  2. Noordlimburgese Brass Band - 96 punten
  3. Brass Band Buizingen - 94 punten
  4. Festival Brass Band - 93 punten
  5. Brass Band Heist - 89 punten
  6. Kortrijk Brass Band - 88 punten
  7. Brass Band Zele - 87 punten
  8. Brass Band Leieland - 86 punten