EBBC opwarmer zeer geslaagd

Laatste update om 09:08 op Monday, 30 April

Op zaterdag 28 april trapten de activiteiten van de EBBC 2018 af met een dag vol lezingen, interviews, workshops en een try-outconcert. 

Een nuttige dag vol kennisoverdracht
Dagvoorzitter was Ale Nicolai (o.a. journalist voor de Leeuwarder Courant), die de helaas verhinderde wethouder Diepenveen gelijk mocht vervangen bij de opening. Hij nam dit met verve voor zijn rekening, zoals ook het dagvoorzitterschap op een prettige manier door hem werd ingevuld. In gesprek met Martine Spanjers en Wolter Lommerde kregen we een kijkje in de keuken van de organisatie van zo'n hele week durend evenement.

De lezing van Mathijs Ganzewinkel over het belang van de verbinding van amateurmuziekgezelschappen met de lokale culturele en maatschappelijke partners en hoe dat van Harmonie-orkest Vleuten een zeer bloeiende vereniging heeft gemaakt, kon op veel respons rekenen. Rene Ranzijn vertelde hoe het gebruik van showelementen in je concertprogramma een nieuw publiek kan interesseren. 

De middag werd afgesloten met workshops van Rik Mol en David Kutz. 

Concert De Wâldsang en Brassband Amersfoort
's Avonds traden Nederlands kampioen, Brassband De Wâldsang en Brassband Amersfoort voor een redelijk gevulde zaal van Zimihc Theater Zuilen op. 

Om de EBBC procedure na te bootsen speelde Brassband De Wâldsang als eerste haar keuzewerk, waarna Brassband Amersfoort een mooi programma bracht. Tot slot besloot de formatie uit Buitenpost de avond met de uitvoering van Time for Outrage! van componist Marco Pütz in een arrangement van Paul McGhee.

De Wâldsang met dirigent Rieks van der Velde startte de avond met hun keuzewerk; de muziek kwam niet ten volle tot zijn recht. De gortdroge akoestiek leverde beperkingen op, maar dat zal in de Grote Zaal van TivoliVredenburg zeker niet geval zijn. In de laatste week kunnen de musici nog wat meer muziek uit de noten halen en dan is het knallen op zaterdag met dit werk.

Brassband Amersfoort met dirigent Vincent Verhage laat, ook met dit optreden, weer horen een prima stijgende lijn te pakken te hebben. De band kent een stabiele bezetting en speelt ook als een echt team. Mooie muzikale lijnen in ondermeer A Moorside Suite, Phoenix en het swingende See the World vormden een uiterst prettige afwisseling deze avond.

Brassband De Wâldsang gaf tot besluit van de avond haar vertolking van het verplichte werk. Hierbij lijkt de band minder gehinderd te worden door de akoestiek en toont haar enorme technische vaardigheden; de band oogt en speelt ontspannen en weet het werk een boeiende uitvoering te geven.

Zondag 29 april, Willebroek en Schoonhoven
Gelukkig hebben meer muziekliefhebbers het Utrechtse theater weten te vinden voor het tweede concert van het weekend.

In tegenstelling tot de zaterdagprogrammering start Brass Band Schoonhoven met gastdirigent Russel Gray voortvarend met Sang Till Norden van de hand van Lode Violet die vanuit de zaal zijn werk kan beluisteren. Brass Band Schoonhoven heeft een aantal werken geprogrammeerd dat eventueel gespeeld kan worden tijdens de finale van de Europese solistenwedstrijd van donderdag 3 mei. De eigen solisten van de band Robbert Vos, Dennis Vork, Anne Oelers en Vincent Verhage brachten vertolkingen op hoog niveau, waarbij het voor het publiek absoluut genieten was.

Dat Brass Band Schoonhoven nog steeds een bijzonder niveau in huis heeft, was te beluisteren in Wheel of Fortune en Suite from Maria de Buenos Aires. 

Brass Band Willebroek:
Na een korte onderbreking betrad de regerend Belgisch kampioen in een ietwat aangepaste bezetting het podium. Door verplichtingen elders ontbraken een aantal vaste krachten. Hoewel de band daardoor niet op volle oorlogssterkte kon spelen, bleek maar eens hoe groot de basis van deze band is. Met een machtige klank die nooit over de schreef ging en vol technisch en muzikaal vernuft, bleek zowel in het verplichte werk als het vrije werk al zoveel te genieten. Het mag duidelijk zijn dat deze band hoge ogen gaat gooien in Tivoli/Vredenburg dit weekend. Na nog een toegift was er voor het aanwezige publiek genoeg om over na te praten. De EBBC 2018 is nu echt begonnen.