EBK Litouwen; de ervaringsdeskundigen

Laatste update om 00:51 op Friday, 20 October

De meeste aandacht ging uit naar het spelen in de ‘Palangos Koncert Sale’ die voor 2019 was aangewezen als locatie voor de Europese Brassband Kampioenschappen.

CUBrass spreekt met dirigent Rieks van der Velde over de ervaringen met zijn band. Eerder was ook de noorse band Stavanger al in Litouwen, maar de elektronische voorzieningen om de klank in de zaal te verbeteren was toen nog niet aanwezig. Tijdens het concert met de Buitenposter formatie wel.

 

'Met de band hebben we op het podium op verschillende plaatsen gezeten en kwamen tot de conclusie dat met name de hoorns en bassen moeilijk hoorbaar bleven. Hierdoor is het vinden van de juiste balans niet eenvoudig', volgens Van der Velde.

'Hoewel het een prachtige zaal is (plaats biedend aan ca. 2000 bezoekers); het blijft een theaterzaal die akoestisch doet denken aan MartiniPlaza (Groningen); neem daarbij het feit dat elektronica moet zorgen voor het geluid in de zaal, dan moet je wellicht constateren dat deze zaal niet geschikt is'. De Wâldsang had overigens geen enkele stem in de uiteindelijke beslissing. Van der Velde merkt wel op dat het enorm teleurstellend is voor een enorm enthousiaste organisatie die veel tijd en energie in dit evenement hebben geïnvesteerd.

 

Ondertussen heeft EBBA, middels een persbericht,  aan het organiserend comité hun begrip getoond voor de grote teleurstelling. Daarnaast benadrukt men dat de ontwikkelingen zal blijven ondersteunen. De blijvende problemen omtrent de geluidskwaliteit van de zaal bleken (ook na installatie van elektronische versterking), reden om de reservelocatie (Montreux, Zwitserland) voor de editie van 2019 vast te leggen. Wel benadrukt EBBA dat men Litouwen als locatie voor het evenement blijft onderzoeken.

 

Voor het volledige persbericht, klik HIER.