DOBC 2024: Kampioensdivisie, band 2

Laatste update om 20:09 op Saturday, 8 June

Eén van de Belgische toppers op het podium; Festival Brass Band met dirigent Steven Verhaert wist in 2019 de titel te veroveren.

Euroflash - Damien Lagger
: Een echt openingswerk dat al door vele top-bands is gebruikt als opener voor een concert of wedstrijdprogramma.

Een prachtig openingswerk van Festival; wat een sound en energie komt van het podium. Heerlijke solisten en met een passende begeleiding is dit een mooie binnenkomer!

Pantomime - Philip Sparke: Pantomime werd in 1986 geschreven in opdracht van euphoniumvirtuoos Nick Childs. Het werk is zo geschreven om  zowel de lyrische als de technische bekwaamheid van het instrument te belichten en is vanwege zijn brede bereik gebaseerd op de gevarieerde karakters van de Italiaanse Commedia dell'Artetradition.


Lode Vloemans neemt ons, op euphonium, mee in een prachtig lyrische opening; het orkest staat volledig in dienst van de solist, gaaf! Mooie en muzikale cadens, gedurfd en wat volgt zijn veel - goed verstaanbare - noten, allen met inhoud. En wat een ongelofelijk tempo van deze solist; bizar!


Antiphonies - Oliver Waespi: Antiphonies" is een verkenning van thema's van William Byrd, ervaren door de sonische energie en ruimte van een moderne brassband. William Byrd (ca. 1540 - 1623) was een van de grootste Engelse renaissancecomponisten wiens 400ste sterfdag in 2023 valt. Het werk werd speciaal gecomponeerd voor première tijdens de Europese kampioenschappen van 2023. Dit werk neemt als uitgangspunt muziek van William Byrd (ca. 1540 – 1623), met name motieven uit zijn motet "Sing Joyfully". Bovendien spelen de antifonale posities van verschillende instrumentgroepen een essentiële rol in het hele stuk. Vandaar dat het allereerste begin van het werk ziet dat de motieven van Byrds motet worden doorgegeven aan verschillende groepen spelers, waardoor het bijna ruimtelijke objecten worden. Na de brede klanken van het antifonale begin wordt de muziek meer lineair naarmate het karakter neigt naar een ritmisch gedreven gevoel en een toenemende virtuositeit, zowel in solisten- als tutti partijen. Een tweede, langzame sectie verkent vervolgens het lyrische potentieel van het oorspronkelijke materiaal, terwijl de langzaam roterende akkoorden van een chaconne een nieuwe harmonische omgeving creëren. Later worden melodische gebaren gepresenteerd in een intiemer samenspel tussen solisten en kleine kamergroepen binnen het ensemble. Er volgt nog een snel deel, met virtuoos materiaal opnieuw in verschillende vormen, soms hectisch, waardoor het verhaal in energieke streken vooruit wordt geduwd. Na een uitbarsting van orkestlicht kalmeert de muziek geleidelijk en ondergaat in het laatste deel nog een transformatie. In het begin voeren verspreide solisten verre herinneringen aan de lyrische partij uit voordat de muziek wegzakt naar de allerlaagste registers van het ensemble. Van daaruit ontwikkelen langzame geluidsgolven zich geleidelijk tot een breed, antifoon geluidsveld, waardoor het stuk tot een einde komt.

Het werk kreeg haar première in Malmö tijdens de EBK in 2024 door Black Dyke Band. Festival speelde het werk tevens tijdens de laatstgehouden Vlaamse Open Kampioenschappen.
Een prachtige heldere opening van deze compositie; solistisch is het dik in orde en ook de balans tussen band en orkest is uitstekend. Ragfijne techniek en het blijft zeer gecontroleerd in uitvoering. Een wat ruime opzet van het rustige Poco Adagio; muzikaal is het echter dik in orde. Het middendeel kabbelt mooi en het samenspel is van (meer dan) uitstekende kwaliteit. En de solisten; uitzonderlijk van kwaliteit. In het Vivace horen we de sonore sound vanuit de bas-sectie; heerlijk om naar te luisteren. De trombone-sectie doet het nog eens dunnetjes over. Percussion mag niet onvermeld blijven met zoveel uitdagingen. Super Adagio, met een écht pianissimo! Het koraal klinkt groots. Tot de laatste noot is de concentratie groot en het resultaat mag er zijn.

Hoe kwam dirigent Steven Verhaert van het podium? Klik HIER voor het interview


Advertorial:
Jarig, jubileum of geslaagd?
Een passend cadeau vind je op Muziekcadeautjes.nl