Verplichte werken 43e editie NBK bekend

Laatste update om 06:23 op Friday, 19 April

De Stichting NBK heeft de verplichte werken bekend gemaakt voor de 43e Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Opnieuw vormt Tivoli-Vredenburg in Utrecht het toneel voor dit kampioenschap dat gepland staat op vrijdag 25 en zaterdag 26 oktober.

Op advies van het Repertoire Informatie Centrum werden o.a. twee werken geselecteerd die door internationale samenwerking tot stand kwamen. “Ook dit jaar is het weer gelukt om in alle divisies voor zowel bands als publiek uitdagende werken te vinden”, licht NBK-voorzitter Ale Nicolai toe. “Met name twee nieuwe werken van de gerenommeerde componisten Philip Sparke en Jan Van der Roost vallen op, die dankzij internationale samenwerking mede door de Stichting NBK in opdracht zijn gegeven. Hiermee is het ook dit jaar mogelijk bij te dragen aan repertoire-vernieuwing. Ik ben ervan overtuigd dat in alle divisies de bands aan hun trekken komen en ook het publiek volop gaat genieten van mooie muziek!”

Met het werk Fanfares, Songs and Dances van de Engelse componist Philip Sparke begint de vierde divisie van de NBK 2024 direct met een wereldpremière. 

De derde divise van de NBK buigt zich over Headland Fantasy waarin de jonge Noorse componist Ingebjørg Vilhelmsen een beschrijving geeft van het ruige landschap van de Noorse provincie Viken.

Voor de tweede divisie schreef componist, ontwerper en journalist Andrew Wainwright Variations on ‘Was Lebet’ , gebaseerd op het gelijknamige Duitse koraal.

De strijd in de eerste divisie tenslotte wordt gestreden in St James’s - A New Beginning, een recent werk dat Philip Harper componeerde in opdracht van de Londense St James’s Church ter gelegenheid van de 300ste sterfdag van architect Sir Christopher Wren.

De Belg Jan Van der Roost schreef voor de afsluitende kampioensdivisie het eveneens nieuwe The Lost Circle, gebaseerd op het beroemde prehistorische monument Stonehenge, ten noordwesten van de Britse stad Salisbury.

Voor een volledige beschrijving van de werken, Klik HIER

Bands kunnen zich aanmelden vanaf 1 mei.