Opening van mooi weekend in Heist op den Berg

Laatste update om 11:42 op Saturday, 25 November

Klokslag 11:00 uur en de Belgische Brassband Kampioenschappen zijn van start; onder toeziend oog van de juryleden Isabelle Ruf-Weber (CH)
Joop van Dijk (NL) Steven Mead (UK) start Brassband Zuid-Limburg met dirigent Jan De Measeneer met haar programma in de Open Afdeling.

Joop van Dijk, Isabelle Ruf-Weber, Steven Mead 

Hope (Stijn Aertgeerts) 
Wat meteen opvalt is de mooie ronde klank in deze brassband. De dirigent weet de band te mee te nemen in een mooi werk, en de solisitische passages in escornet en euphonium worden met verve gebracht. Het geheel is mooi zuiver. Een prachtige opening van het weekend. 

Triptych (Philip Sparke)
Opnieuw een mooie heldere opening van Zuid Limburg, het geheel wordt met veel precisie gebracht. Op E valt de euphonium/bariton wat weg in de zaal ten opzichte van de begeleiding. In de loop van dit uitdagende werk van Philip Sparke valt op dat de klank wat diffuser wordt ten opzichte van de start en het eerste werk. De overgang naar het tweede deel, met solistische passages in cornet en euphonium wordt door de solisten zeer mooi gebracht. Helaas zijn er wat onzuiverheden in de begeleidende partijen te bespeuren. Er wordt in het tweede deel in mooie lange lijnen muziek gemaakt, uitgestrekte landschappen doemen in gedachten op bij deze uitvoering. De pauken komen wel erg sterk door op de start van P, op de positie waar wij zitten is dit wat overheersend. Bij het terugkeren van het begeleidingsmotief op S zijn weer onzuiverheden te horen. Dit is jammer in een verder prachtig gebracht tweede deel. Het festival, start in een mooi tempo en is een feestje op naar te luisteren. De band voelt zich comfortabel in deze "typische Sparke" variatie. De melodische lijnen zijn vrij van braampjes in de inzetten. Een mooie sprint naar het einde, maakt een mooie einde aan dit uitdagende werk. Mooie doorzichtige klanken vulden de zaal in Heist op den Berg bij deze uitvoering. 

Life Ablaze kent een hele sterke opening, een mooie heldere klank en ritmisch vallen veel details hier positief op. Er is duidelijk veel aandacht aan dit werk besteed. Bij maat 117: sterke uitvoering van de hoornsectie, met mooie beheerste warme klanken en een zuivere begeleiding; dit is echt heel mooi om naar te luisteren. De euphonium laat zich van zijn beste kant horen in dit werk, met prachtige wisselende solistische lijnen met de hoorn. Het pianissimo op 141 is misschien iets meer dan pianissimo, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. Wat een mooie band horen we hier musiceren. Heel veel beheersing zorgt ervoor dat het fijn is om naar dit optreden te mogen luisteren. De overgang van het ff naar mp in 178 zorgt voor wat probleempjes, desalniettemin een zeer verdienstig middendeel.

Op 210 is de dynamiek opnieuw wat sterk. Er wordt toegewerkt naar een feestelijk eind, waarbij hier en daar wat details wegviel door wellicht wat vermoeidheid. 

Overall een prachtige opening van dit weekend, waarbij gelijk duidelijk wordt dat de open afdeling op dit kampioenschap echt een toevoeging is. Een zeer verdienstdelijk optreden waarbij de potentie van de band opvalt. Een optreden waarop verder geborduurd kan worden.