Mercator Brass Band, nieuwe naam op het nationale podium

Laatste update om 16:26 op Tuesday, 21 November

Vier deelnemers in de 3e afdeling
CUBrass spreekt met voorzitter Bert D’Hondt van Mercator Brass Band, een nieuwe naam onder de vier deelnemers in de 3e afdeling van het Belgische Brassbandkampioenschap aanstaande zaterdag 25 november in Heist-op-den-Berg.

“Sinds 2014 staat de band onder leiding van Musical Director Johan De Win en hij heeft jeugdige topmusici de kans gegeven”, zo vertelt D’Hondt. “Dit jaar is daar Lode Violet als Resident Conductor aan toegevoegd en dan worden er stappen gezet en is deelname aan het Nationale Kampioenschap een logisch gevolg. En daar blijft het niet bij, want inmiddels is de band ingeschreven voor het Vlaams Open Brassband Kampioenschap te Mechelen 2018 (2de divisie) en overwegen we een deelname aan het DOBK te Drachten.”

De ambities gaan verder dan deelname
Hoewel de band sinds lange tijd weer terug is op het nationale podium, hebben ze de lat hoog gelegd. Naast de dirigenten werd de band in hun huidige bandroom in Boom getraind door Kristof Falise en Simon Van Hoecke en ook componiste van het verplichte werk Pimpanit Karoonyavanich heeft de band enkele keren van tips voorzien. “A Journey to the Bermuda Triangle is een zeer knap werk van deze jonge componiste, die hiermee haar visitekaartje wel heeft afgegeven. Het werk leest vlot en zou direct inzetbaar zijn in de filmmuziek.” Het vrije werk van de band uit Kruibeke heeft een nog wat hogere moeilijkheidsgraad en stond al een tijdje op de lessenaar. Muzikaal heeft het volgens velen wel een band met het verplichte werk.

“De deelname is geslaagd als iedereen tevreden en met een goed gevoel van het podium stapt”, maar de ambities van de band zijn groter en die spreekt men ook uit. De band wil meedoen om de prijzen.   

Hoe nieuw de naam ook klinkt, in Rupelmonde wordt al 155 jaar muziek gemaakt in verenigingsvorm. De fanfare Sint-Cecilia (van 1863) wordt in 1980 omgevormd tot liberale brassband Sint-Cecilia en wint onder deze naam begin jaren negentig de toenmalige C afdeling van het nationale kampioenschap. In 1995 wordt de naam veranderd in Mercator Brass Rupelmonde en komende zaterdag hoopt deze band het kunststukje van hun voorgangers nog eens te herhalen.