BBK 2022: Tweede divisie, Brassband Panta Rhei

Laatste update om 11:37 op Saturday, 26 November

Brass Band Panta Rhei o.l.v. Tim de Maeseneer

Het verplichte werk in deze divisie is Compostela van Thierry Deleruyelle.
Compostela heeft een verhalend karakter zoals we gewend zijn van Deleruyelle. "Vier wegen leiden naar Santiago", zo begint het Pelgrimsboek. De Codex Calixtinus, geschreven in de 12e eeuw, maakt de weg vrij voor pelgrimstochten vanuit de meeste steden in Europa en Noord-Afrika naar Santiago de Compostela in Spanje. Compostela - Op weg naar St. Jacques de Compostelle (De Weg van St. James) beschrijft de mars van de pelgrims. Na een langzame inleiding kondigt een schitterend thema aan dat we op pad moeten. De aankomst in Spanje wordt aangegeven door bezwerende liederen en majestueuze akkoorden. Ten slotte wordt de muziek zachter terwijl de pelgrims St. Jacques vereren.

Phanta Rei betreedt als eerste band dit weekend het podium in Heist op den Berg. Het juryteam van deze ochtend bestaat uit Sheona White (UK), Joop van Dijk (NL) en Dr. Robert Childs (UK). De band is de enige deelnemer in deze afdeling. De motivatie om het beste uit zichzelf te halen zal groot zijn. 

De band start met een overtuigend piano en zet meteen een mooie sfeer neer. Het idioom van Deleruyelle is meteen herkenbaar. De flugel zet een prachtige sfeer neer met de solo, gevolgd door de principal cornet en 1e trombone met een prachtig duet. De trombone solo is niet vrij van enige braampjes maar zet een goede sfeer neer. Het dans karakter in de 12/8 maat wordt mooi gebracht en zorgt voor een aangename sfeer om naar te luisteren. Er ontvouwd zich een zeer aangename klank in de band vanuit de bassen, een mooi fundament om de band goed op te laten klinken. Vanaf 147 staat een tutti forte genoteerd, het verschil met de zachte passage in de opening had hier wellicht meer benut kunnen worden. De winst ligt dan misschien meer in de zachtere passages dan het forte. De componist daagt de bassectie zoals altijd uit tot mooie diepe klanken. De stemming binnen de band komt in het misteriose een beetje onder druk te staan, maar er wordt vol overgave gemusiceerd. De principal euphonium (Renato Meli) levert zeer mooi werk af in zijn solo's. In het Maestoso pakt de band uit met een grootste tutti klank, wijdse landschappen worden gecreëerd in de klank. Wellicht is er hier en daar sprake van een iets overheersende bastrombone, storend wordt het echter nooit. De principal plekken worden richting het einde van de muziek weer uitgedaagd in de melodieuze solo's. De controle van de euphonium valt wederom positief op. 

Een positief begin van het weekend in Heist op den Berg. De band mag mteen door met het vrije werk, omdat zij de enige deelnemer in deze divisie zijn. 

Als vrij werk heeft Phanta Rei gekozen voor a Flower Friction van Lode Violet. De Griekse filosoof Heraclitus creëerde de theorie dat een rivier nooit twee keer hetzelfde is, het water dat er stroomt is altijd ander water dan voorheen. Alles stroomt en niets blijft hetzelfde. Met dit gegeven maakte Lode Violet een uitdagend werk voor brassband. 

De opening van het werk is technisch uitdagend, de band blijft overeind in deze muziek. De technische solo's in het eerste deel worden zeer mooi gebracht. Violet heeft een werk gecreëerd met zeer veel muzikale uitdagingen. Kleine oneffenheden zijn te horen in het misterioso. De bariton en euphonium brengen de muziek uiterst bekwaam richting het volgende deel Mourning the Nymphs. In the Dark Side of Achelous worden de muzikanten uitgedaagd, doordat alles zo fragiel geschreven is hoor je alle kleine oneffenheden. De principal cornet en solo euphonium spelen een prachtig duet. In de band lijkt de vermoeidheid op te treden richting het einde van deze prachtige compositie. 

Theseus Crossing the River kent meteen een geheel andere sfeer. De bassen starten eensgezind aan dit deel, wat daarna door euphoniums en baritons overgenomen wordt. Het thema blijft stevig overeind. De principal cornet valt in het allegro con bro positief op door de prachtige warme klank. Het is duidelijk dat alle muzikanten in deze muziek uitgedaagd worden. Naar het einde toe komen de verschillende thema's terug in de muziek. De band lijkt qua dynamiek hier en daar de veilige marges op te zoeken, en daardoor mist er wellicht hier en daar wat zeggingskracht.

Een band met veel vaardigheden in huis! Overall een mooie opening van het weekend in België.