BBK 2022: Eerste afdeling, plichtwerk, Brass Band Scaldis

Laatste update om 14:57 op Saturday, 26 November

Een sfeervolle opening, en de derde band speelt het weer anders in balans dan voorgaande bands. Deze uitvoering spreekt erg tot de verbeelding. 

De techniek wordt ontspannen maar heel vlot opgezet. We wanen ons op een druk San Marco plein, de snelheid zorgt wel voor wat oneffenheden. Joop van Dijk lijkt met zijn compositie muzikanten tot het uiterste te drijven qua stemming, ook hier doemen wat problemen aan de horizon op. Grote risico's worden genomen met het subito pianossimo. 

De voorgeschreven posities op het podium worden bij deze band niet ingenomen. Het tempo is opnieuw aan de ruime kant, er lijkt hierdoor onrust in de band te kruipen. De solotrombone lijkt van deze onrust echter geen last te hebben en speelt zeer gedailleerd zijn solo. In het Allegro Vivace wordt technisch kundig gemusiceerd. Wat opvalt is de versnelling die binnen dit deel ingezet wordt. 

De solisten krijgen de ruimte om hun kwaliteiten te showen in het Recitativo, genoeg kwaliteit te beluisteren bij deze band. De euphoniumsolo in het Recitativo III wordt werkelijk prachtig opgezet, een uiterste beheersing wordt ten toon gespreid en geen noot onbenut gelaten. De hoorns en flugel zetten zeer strak het allegro vivace op, waarop de cornetgroep moet antwoorden. Hier ontstaan enige onzekere inzetten, wat helaas afleid van de techniek. 

Het allegro Assai wordt prachtig opgezet, de uitvoering wint in dit deel aan zeggingskracht. In de finale valt een prachtig getimede uitvoering van de tweeënderdigste noten op. 

Een aansprekende uitvoering die mede door de tempi's spannend werd gemaakt, maar waardoor soms wel wat oneffenheden te horen waren.