NBK 2023: terugblik met Brassband Rijnmond

Laatste update om 08:36 op Monday, 20 November

Brassband Rijnmond (BBR) bedankt CU Brass hartelijk voor de felicitaties met hun recente kampioenschap. Het gevoel van winst is, volgens BBR, natuurlijk fantastisch en euforisch. Het behalen van de titel brengt een enorme ontlading, vooral voor de bandleden die dit voor het eerst ervaren.

In 2008 won BBR voor het laatst het kampioenschap, en van de huidige bandleden hebben vijf dit eerder meegemaakt. Helaas kon één van de bassisten vanwege persoonlijke omstandigheden niet deelnemen aan de voorbereiding, maar de vreugde was des te groter toen hij toch aanwezig was bij de afterparty om de beker omhoog te houden.

Na een dirigentenwissel slaagde BBR erin snel op een ongekend niveau te komen. De band benadrukt het belang van teamwork, waarbij elke schakel van belang is. Veranderingen in de bezetting en de uitdagingen van het verplichte werk "Sand & Stars" hebben bijgedragen aan het succes, waarbij elk bandlid individueel zijn uitdaging heeft opgepakt met de ondersteuning van dirigent Luc Vertommen.
In de aanloop naar de NBK (Nederlandse Brassband Kampioenschappen) was het doel gericht op het winnen, maar ook op het vertellen van een mooi verhaal. Het verhaal van Antoine de Saint-Exupéry, die met zijn vliegtuig een snelheidsrecord probeert te verbreken op zijn reis van Parijs naar Saigon, wist de jury te overtuigen.

Luc Vertommen

Luc Vertommen, met zijn ervaring als dirigent en jurylid, speelde een cruciale rol in het leiderschap van BBR. Hij begrijpt niet alleen de technische aspecten van een partituur, maar weet ook de capaciteiten van individuele muzikanten op de juiste manier samen te brengen.
Het succes van BBR is niet alleen te danken aan wijzigingen in de bezetting, maar vooral aan teamwork en hard werken. De voorbereidingsperiode volgde het gebruikelijke traject met een studieweekend, extra repetities en try-outs, zij het met één try-out minder dan voorgaande jaren. Ook de ondersteuning van Anno Appelo tijdens het studie weekend en extra repetities heeft bijgedragen tot dit succes.

Het behaalde kampioenschap markeert een hoogtepunt in de geschiedenis van Brassband Rijnmond en versterkt hun toewijding aan muzikaal vakmanschap en samenwerking.