Terugblik NBK 2023

Laatste update om 20:52 op Sunday, 12 November

In het weekend van 3 en 4 november was Tivoli-Vredenburg in Utrecht opnieuw het bruisende epicentrum van de Nederlandse Brassmuziek. De Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) 2023 lieten een overvloed aan passie, toewijding en talent zien bij de 43 deelnemende bands, met verrassende uitvoeringen en uitslagen. Met vijf prachtige composities (waarvan twee NBK compositie-opdrachten) in alle divisies werd het publiek getrakteerd op een scala aan muzikale hoogstandjes en gedurfde interpretaties. Alle deelnemende bands gingen duidelijk voor het hoogst haalbare binnen de muzikale mogelijkheden.

Dit jaar waren er veel debutanten zowel bij de bands als dirigenten, Ze stonden voor het eerst op dit podium of voor de eerste keer met een nieuwe band. Ook een nieuwe inspeelruimte en een afterparty op zaterdagavond waren nieuwe elementen aan deze editie. Opvallend was het jeugdige talent, vooral bij de noordelijke bands, het steeds groter wordende aandeel vrouwen in de bands en de goede publieke belangstelling op beide dagen.

Vrijdag
Op de altijd sfeervolle vrijdag genoot het publiek zichtbaar van de klanken van de deelnemers in de vierde en derde divisie. In de vierde divisie wist het optreden van Brassband Ere zij God Damwoude onder leiding van dirigent Jochem Hoekstra de jury, bestaande uit Katrina Marzella (Engeland), Ludovic Neurohr (Zwitserland) en Klaas van der Woude, het meest te bekoren. Met een indrukwekkende uitvoering van het verplichte werk "The Pillars of Mankind" van componist Zoran Rosendahl, behaalde de band maar liefst 90 punten. In de derde divisie wist Brassband Immanuel uit Uithuizermeeden, onder leiding van dirigent Jan Werkman, de stemmen van het publiek en de jury te veroveren. Met een indrukwekkende score van 93 punten voor het verplichte werk "The Day of the Lord" van componist Steven Ponsford, behaalde de band voor de derde keer in de laatste vier edities de titel in deze divisie.

Zaterdag
Het strak geplande schema moest er op de zaterdag voor zorgen dat er ook voor de nieuwe afterparty nog genoeg tijd over was. Hierdoor was er soms voor publiek en jury amper tijd om nog wat te eten of drinken tussen de divisies. Het verplichte werk voor de tweede divisie was "Lakeland Variations" van componist Philip Sparke. De Gereformeerde Brassband Groningen, onder leiding van dirigent Jan Werkman, won verdiend met een score van 91 punten. Voor Jan Werkman was dit zijn tweede titel dit weekend! Met een score van maar liefst 97 punten pakte Brassband Pro Rege Heerenveen onder leiding van Anne van den Berg de hoogste eer in de eerste divisie. De jury, voor de eerste en kampioensdivisie; Sheona Wade (Engeland), Florent Didier (Frankrijk) en Frans Violet (België), en het publiek hoorden een prachtige uitvoering van het werk ‘Afterlife’ van Stijn Aertgeerts. De uitvoering wist menigeen in het publiek te emotioneren.

De kampioensdivisie beloofde een spectaculaire avond met de uitvoering van het werk "Sand and Stars" van componist Thierry Deleruyelle. Het publiek zat op het puntje van de stoel terwijl de klanken van "Sand and Stars" de zaal vulden. Onder het toeziend oog van de componist zelf werd al snel duidelijk welke immense uitdaging dit complexe werk met zich meebracht voor de deelnemende bands. De verrassing was voelbaar in de zaal toen de uitslag bekend werd gemaakt en Brassband Rijnmond gekroond werd tot Nederlands kampioen met een verbluffende score van 97 punten. Dirigent Luc Vertommen had zich geen mooier debuut kunnen wensen op het NBK-podium met zijn band. Met hun gedurfde en meeslepende uitvoering verdiende Brassband Rijnmond niet alleen de titel maar ook de eer om Nederland te vertegenwoordigen op het Europees Brassbandkampioenschap 2025 in het Noorse Stavanger.

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen 2023 waren wederom een muzikaal festijn, met toewijding, passie en het talent dat schuilgaat in deze prachtige orkestvorm. Het evenement staat altijd garant voor verrassingen en levendige discussies over verschillende onderwerpen, variërend van de akoestiek van de zaal tot de samenstelling van de jury en van het toevoegen van een keuzewerk tot de drukte tijdens de afterparty. Zelfs de prijs van het bier werd niet geschuwd in de gesprekken die plaatsvonden in de muzikale coulissen van het evenement. Desondanks was het bovenal een moment van samenkomen voor brassbandliefhebbers, een gelegenheid om bekenden te ontmoeten en samen te genieten van hetgeen dat ons allen zo nauw verbindt: muziek maken.