NBK 2023 kampioensdivisie: Brass Band Limburg

Laatste update om 22:08 op Saturday, 4 November

De twee mannen gaan op zoek naar hulp en keren 's avonds terug naar het wrak om een vuurtje aan te steken in de hoop gezien te worden. Maar ze blijven alleen achter, uitgeput door dorst en hallucinaties. Uiteindelijk besluiten ze om een laatste overlevingspoging te wagen zonder om te kijken. Een Arabische dans, met diverse solopartijen, begeleidt hun avontuur en brengt kleur in de sfeer.

Brassband Limburg opent stabiel met een helder tempo en een opwindende flugelsolo.


In het tweede deel valt de opvallend heldere baskant op, bravo. De trombones zijn op maat 47 niet erg duidelijk te horen. Op maat 75 zijn er veel details waar te nemen. Ook op maat 113 is er een keurige balans en blijft de band goed op koers.

In het derde deel halen de Limburgers de echte pianissimi niet helemaal, maar ze komen in de buurt. Dirigent Renato Meli vraagt op sommige plaatsen veel volume, wat het risico met zich meebrengt om een mooie klank te verliezen. De solisten zijn zeker bekwaam en hun dirigent staat hen dynamisch toe om veel vrijheid te nemen.

In het vierde deel vraagt Meli en krijgt hij een gevoelige uitvoering van zijn bandleden. Op maat 227 creëert hij een heel mooie sfeer, hoewel de flugel- en altsolisten wel wat moeite moeten doen om elkaar bij te benen. De passages met de 32sten klinken helaas niet overal even gelijk. Het grandioso op maat 257 wordt echter uitstekend neergezet door de band. De euphoniumsolist krijgt wat minieme schaafwondjes en de cornetsolist levert een degelijke solo af, wel met weinig risico. De escornettist neemt de laatste paar hoge tonen voor zijn rekening. Op maat 291 brengt de escornet een mooie solo, maar het is jammer dat de baritonsolo er net niet helemaal uitkwam.

In het vijfde deel heeft de opening enkele plekjes en vlekjes, waarbij gelijkheid en balans niet altijd optimaal zijn. Het gedeelte op maat 387 staat echter als een huis en de band schittert met een heerlijke schwung.

In het zesde deel voelen Meli en zijn muzikanten zich thuis, met een perfect tempo en een overvloed aan speelplezier. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan dit gedeelte en het klinkt gewoonweg prachtig. Brassband Limburg bewijst eens te meer dat ze een zeer volwaardige band zijn. Solistisch gezien is misschien niet alles overal even foutloos, maar het is altijd zeer verzorgd. Een waar genoegen om naar te luisteren.


(Foto's: Warber Media)