NBK 2023 kampioensdivisie: Brassband Rijnmond

Laatste update om 22:01 op Saturday, 4 November

Ondanks de crash overleven de avonturiers, maar ze zijn hopeloos verdwaald en hun voorraden voedsel en brandstof zijn uitgeput. Langzaam herwinnen ze hun bewustzijn. Een langzaam thema, gespeeld op de solocornet en de euphonium, wordt geïntroduceerd. Hierop volgen de "sterren," weergegeven door melodisch slagwerk, die vervagen in het zand, te horen in een majestueuze fanfare. Het eerdere thema keert terug.

Brassband Rijnmond begint met iets meer geluid in de begeleiding dan we tot nu toe hebben gehoord. De flugel speelt een heel sfeervolle solo.

In het tweede deel geeft dirigent Luc Vertommen de band de ruimte om af en toe flink uit te pakken. Hij zoekt en vindt grote contrasten in de dynamiek. Op sommige plaatsen, zoals bij 113, is de verstaanbaarheid niet altijd optimaal, en soms lijkt de klank een beetje vol te lopen.

In het derde deel vallen mooie details op, hoewel het totale volumeniveau hier ook wat aan de hoge kant lijkt te liggen. De opbouw naar de climax bij 187 is zeer effectief. Bij 191 horen we een prachtige klank in de bastrombone en de baritonsolo is mooi en geloofwaardig. De andere solisten spelen met veel overgave. De overgang naar het volgende deel is prachtig en bevat mooie lijnen.

Het vierde deel bevat een gevoelige cornetsolo, bravo! De euphoniumsolo is net zo prachtig. In de flugel-altsolo lijkt de flugel soms dominant in de balans. De sfeer rond 249 is echt superspannend. Vertommen laat de band hier heel subtiel en fijn spelen. De euphoniumsolo bij 267 is wonderschoon en muzikaal. De cornetsolo kent de grootste contrasten die we tot nu toe hebben gehoord, wat een lef. Vertommen laat de trombonesectie opstaan en hun geluid van het publiek af bewegen. Dit is een opvallende keuze, maar het gewenste resultaat is misschien discutabel.

In het vijfde deel horen we veel passie in de melodie bij 312. De balans is niet overal perfect, maar de ritmische puls is uitstekend. De oosterse sfeer wordt af en toe perfect weergegeven, hoewel enkele kleine ongelijkheden de band soms parten spelen.

Het zesde deel begint beheerst en de krachten worden mooi verdeeld. De band gaat met volle energie op de finish af. Opvallend is de prachtige basklank in dit laatste gedeelte. De solisten zijn fantastisch en de sound is krachtig. 

Brassband Rijnmond heeft opnieuw grote stappen gezet.


(Foto's: Warber Media)