NBK 2023 Kampioensdivisie: De Wâldsang

Laatste update om 21:13 op Saturday, 4 November

Plotseling klinkt er een explosie. Deze knal markeert het moment waarop het vliegtuig de grond raakt en de piloot en zijn monteur uit de cockpit worden geslingerd. Het tempo versnelt en we horen een 7/8 maat gevolgd door een golf van noten, wat leidt tot een indrukwekkende passage met verschillende solisten die in elkaar verstrengeld lijken te raken, alsof ze bedwelmd zijn door de klaagzangen van denkbeeldige stemmen in de Arabische woestijn.

Supereffecten in het slagwerk in de opening. Flugelsolo zeer overtuigend. De snorrebot ook, zo duidelijk klonk het niet eerder. 
Deel 2: Rieks van de Velde laat de band wat krachtiger spelen dan dat we tot nu toe hoorden. De Wâldsang zet een stevig klankblok neer.
Details vallen soms wel wat weg hierdoor.


Deel 3: loopt als een naaimachientje, zo helder en strak. De climax naar 187 krijgt van de Friezen een enorme energie mee.
193 baritonsolo knap gedaan, qua klank wat 'afwezig'. Weer vallen hier de doordachte technieken van de slagwerksectie op, zij geven dit gedeelte een extra verdieping mee. De soli kunnen allen overtuigen. Deel 4: supermooie lijnen, wat een verstilling, grote klasse. De cornet- en euphoniumsolist nemen je echt mee op een reis tussen het zand en de sterren. Mooie balans tussen en flugel en de solo-alt in hun duet. 240 Prettig van sfeer.
Grandioso 257: Rieks kiest voor een heldere klank. 266 wat stemmingsprobleempjes. Euphoniumsolo met ladingen durf gespeeld, hulde! De cornetsolist komt er niet helemaal ongeschonden doorheen en laat de laatste hoge tonen over aan de escornet. Op 283 horen we een weer andere interpretatie van de fraseringen in deze meer verstilde gedeelten.

Deel 5: Op 312 klinkt de eerste melodie niet 100% in balans en samen, jammer, want de cadans zit er wel degelijk goed in. Veel detail hoorbaar, de puls zit er lekker in. 387 Is misschien wat zwaar voor giocoso, maar los daarvan: het klinkt gewoon erg goed.

Deel 6: ondanks het volume veel beheersing van de noten! Het Presto Festivo: just wow, de emoties gieren hier door de band. De Wâldsang is eigenlijk altijd in voor spectaculaire uitvoeringen, ook dit jaar krijgen ze het voor elkaar. Misschien niet de band om het volume overal terug te draaien, maar het bouwwerk staat als een huis. Al krijgen sommige details minder ruimte, dat is de keerzijde.


(Foto's: Warber Media)