NBK 2023 Kampioensdivisie: Brass Band Schoonhoven

Laatste update om 23:05 op Saturday, 4 November

Deze compositie voert ons terug naar het jaar 1935, waar we het verhaal volgen van Antoine de Saint-Exupéry, een piloot en schrijver, die probeerde het vliegrecord van Parijs naar Saigon te verbreken. De compositie begint op een vroege winterochtend, terwijl het vliegtuig opstijgt tegen het zachte licht van de opkomende zon aan de horizon. Dit wordt uitgedrukt door een mysterieuze solo op de flugelhorn, die tevens het hoofdthema van het werk introduceert.

Mooie transparante opening van BBS, zowel bij de blazers als het slagwerk.

Deel 2: De baskant blijft lastig te horen, het midden- en hoge register zijn helder aanwezig. Spannend op 75! Opvallende verzorging van de balans, niets is te luid. Ook op 113 veel (fijne) spanning.

Deel 3: Op 156, een heldere altsectie, prettig! Schoonhoven laat veel onderhuidse emoties los in de klank. De crash zelf, op 188, is wel erg luid... De baritonsolo is zeer boeiend en zet de toon voor de rest van de solisten, die elkaar mooi in evenwicht houden. Wat een surplus aan vaardigheden.

Deel 4: De cornetsolo is gewoon prachtig; één grote lijn die de euphonium als vanzelfsprekend voortzet. Het flugel-altduet is puur genieten! Op 240: mooi heldere kleine notenwaarden. Het bedje waarop dit ligt is fluisterzacht. Grandioso op 257, mooi beheerst spel en een zeer prettige afwisseling van kleuren. De euphoniumsolo kent onderin wat klankkleur-issues, maar vooral het spel 'boven de balk' is zeer fraai. De cornetsolo is van grote klasse en getuigt van veel durf. Het trombonetrio en de es-cornetsoli vertonen mooie lijnen.

Deel 5: Vanaf 312 heerst er een heerlijke losse sfeer; de band weet een lekkere groove te vinden. Dirigent Janssen heeft ze aan een touwtje, wat een heerlijk samenspel. Prachtige brassbandsound op 406 die nergens uit de bocht vliegt.

Deel 6: Een feestje, met alle aandacht voor de balans van de kleinere notenwaarden. Het einde is zoals het hoort. Wat een collectief, iedereen in dienst van iedereen en van de compositie. Een super uitvoering!

(Foto's: Warber Media)
Onze verslaggeving wordt mede mogelijk gemaakt door Yamaha Music Europe