NBK 2023 1e divisie: Excelsior

Laatste update om 17:49 op Saturday, 4 November

Voor de laatste maal vandaag het werk van Strijn Aertgeerts, Afterlife. Excelsior Zalk sluit vandaag met dirigent Rieks van der Velde de 1e divisie af.

Niet groots in fortissimo en toch met veel zeggingskracht start het werk. Strak ensemblespel vanaf C, goed werk van de hoorns, overgenomen door de cornets. Prima balans zorgt ervoor dat het fijn luisteren is naar de band. Cadens voor solocornet is foutloos.

Intonatie speelt na de cornetcadens op in de band. L heeft goede stijl en dito balans; ook met de percussie ondersteuning. De lastige figuren in O krijgen een zeer degelijke uitvoering; het vervolg in Q is mooi vormgegeven. In de tutti delen komt het slagwerk wat fors over.

U is mooi van sfeer en zodoende een mooie opmaat voor de euphonium cadens. Voor V speelt intonatie een wat negatieve rol. V brengt de flugel in de hoofdrol.

Helaas is het samenspel tussen band en percussie niet helemaal sluitend; ook hier kleine intonatie/balans problemen. En dan keert het thema op X weer terug: prachtig gespeeld, met ruimte voor reflectie. Intens en vol van klank: bijzonder gaaf! 

Op Y missen we het fortissimo een beetje; de lastige passage voor trombones krijgt ruimte. CC geeft de verschillende secties de ruimte om te excelleren, hier is de balans soms enigzins verstoord. De vermoeidheid slaat wellicht toe in de opmaat naar de finale.

Rieks van der Velde blijft ook hier dichtbij de partituur en de finale spat van het podium af. Een mooie afsluiter!