NBK 2023 1e divisie: Gloria Deï

Laatste update om 16:42 op Saturday, 4 November

Het slot van het stuk bouwt verschillende vormen van het hoofdthema op tot een hoogtepunt, waarbij thema's uit eerdere delen op de achtergrond herhaald worden. Een versnelling en versterking leiden tot een krachtige afsluiting, waarbij het Dies Irae nog een laatste keer te horen is voordat het werk eindigt.

Overtuigende start voor Gloria Deï met dirigent Gerk Huisma. We maken meteen kennis met de mooie bandsound gevolgd door fijne techniek in C in een energiek tempo. Thema horen we door de band gaan en het molto rallantando voor H is mooi vormgegeven; de cornet cadens (samen met goede timp-begeleiding) is prachtig.

De overgang naar I valt ook weer in positieve zin op door de goede balans met de percussie-groep. L is ook weer mooi van opbouw. Het blijft zonder meer spannend om de verrichtingen te volgen. Mooie soprano voor Q en de mooie sound uit de backrow op Q mag er zeker zijn. Dynamisch is het telkens spot on en dat maakt het prettig luisteren naar deze uitvoering.

Mooie sfeer in U, gevolgd door de overtuigend gebrachte cadens in euphonium. Even een wat ongelukkige flugelsoliste, maar heel goed herpakt! De intensiteit blijft in W en de overgang naar X is bijzonder mooi gedaan.

Gloria Deï gunt ons tijd voor mooie herinneringen en het deel straalt zoveel uit, heel gaaf! Het furioso is ook weer met aandacht voorbereid, jammer dat de trombones op Z wat uit balans waren. CC is bescheiden van opzet, maar met een doel: alle secties voor het voetlicht.

FF bouwt op in snelheid en intensiteit, maar het blijft goed van kwaliteit en wat een slot!