NBK 2023 1e divisie: Oefening & Uitspanning

Laatste update om 14:55 op Saturday, 4 November

De jonge Vlaamse componist Stijn Aertgeerts (1992) heeft in zijn compositie "Afterlife" zijn gedachten en indrukken over de dood en het leven na de dood verwerkt. Dit werk is speciaal gecomponeerd voor de eerste divisie in opdracht van de Stichting NBK en zal zijn wereldpremière beleven op het NBK 2023.

Angst, paniek en pijn; we zijn van start met een groots geluid van O & U. Zeer compact spel in de beginfase, waarbij we diverse lijnen duidelijk kunnen onderscheiden. De grootste, schrille klanken worden weer opgevolgd door warme klanken vanuit het lage register.

De cornetsolist brengt op treffende wijze het mysterie van de dood gevolgd door de trombone en hoorn die juist het leven benadrukken. Dit is overtuigend spel door de Wijk & Aalburgers. Het geluid kan maar net zijn weg vinden in TivoliVredenburg; dat is het gevaar van deze compositie.

De verbeelding van chaos en angst dienen muzikaal in goede banen geleid te worden. Op P is de tuning in het geding en dat is wel jammer. Snel herpakt de band zich met zo'n sterk collectief en we kijken weer weer vooruit. 

Trombone zeer gevoelig op T, een prachtig gespeelde cadens door euphonium met prachtig gedempte cornetgroep. Het leven centraal staat met een omkering van het Dies Irae, prachtig vertolkt door de flugelhorn, mooie opbouw naar de climax.

Het mist wat diepgang in W, waar het pianissimo essentieel is. Het thema krijgt een reprise door de cornet-sectie; rust het spel benadrukt de hoop op een prachtig leven na de dood en herinnert aan mooie herinneringen aan liefde en vriendschap, treffend gebracht!

In Y start de band dusdanig groots dat details wat op de achtergrond raken. Trombones op Z zijn goed op dreef; in AA zoekt de band de grenzen weer op.

CC kent een sterke opstart en richting de finale keren de thema's weer terug. De band laat een brede sound horen en bouwt naar enorme climax.