NBK 2023 1e divisie: Brass Band Amersfoort

Laatste update om 14:45 op Saturday, 4 November

"Afterlife" is gebaseerd op het bekende Dies Irae-motief, dat vaak in de muziekgeschiedenis is gebruikt om de dood en alles wat daarmee gepaard gaat uit te drukken. In het stuk komen verschillende emoties en aspecten van de dood naar voren in diverse vormen en variaties van dit thema. 

In opdracht van de Stichting NBK schreef Stijn Aertgeerts deze compositie en het spits wordt afgebeten door Brass Band Amersfoort. 

En we zijn van start; compacte sound en dito start van Amersfoort; C start wat ongelijk in band en slagwerk, maar herstelt snel; techniek is goed te volgen. Prima baslijn in F en het thema krijgt een intense vertolking. De cornet-cadens die het mysterie van de dood symboliseert is treffend en de solo's voor trombone en althoorn herinneringen oproepen aan het leven. Treffend gespeeld. Goede puls in L, mooie balans tussen band en percussion.

De spanning stijgt en mondt uit in de volledige versie van het Dies Irae, zoals ook gebruikt door Hector Berlioz in zijn Symphonie Fantastique tijdens de heksensabbat. De band is goed op dreef; op R is de dynamiek wat aan de luide kant, maar we krijgen wel duidelijk de vraagtekens voorgeschoteld die de componist zich stelde. Indrukwekkend spel waarbij de muzikale lijnen duidelijk gekozen zijn.

V start met de omkering van het Dies Irae-motief, eerst gespeeld door de flugelhorn; herinneringen komen voorbij over liefde en vriendschap en wat brengt de band dit deel mooi van voordracht.

Het prachtige deel wordt abrupt en ruw afgebroken door het furioso waarbij de thema's terugkeren. Op Z kunnen we de trombones net niet helder horen in de zaal, maar de band speelt verder zeer goed samen en weet de spanning goed vast te houden.

CC (Con Fuoco) laat ons nogmaals de kwaliteiten van de band horen. Het slot brengt versnelling en versterking wat leidt tot een krachtige afsluiting, waarbij het Dies Irae nog een laatste keer te horen is voordat het stuk eindigt. Wat een indrukwekkende compositie!