NBK 2023: 2e divisie, Gereformeerde Brassband Groningen

Laatste update om 11:28 op Saturday, 4 November

Variatie 5 begint met een kort contrapuntisch gedeelte dat dezelfde bekende intervallen gebruikt als eerder in het werk. Naar het einde van de compositie worden elementen uit de eerste en vierde secties opnieuw geïntroduceerd, dit keer verrijkt met kenmerken van de contrapuntische passage.

De start is gedecideerd en de balans en sfeer zijn goed gekozen. Mooi uitgewerkt in de voordracht en mooie frasering voor 22. De opbouw naar variatie 1 is fijn van karakter. Het vervolg van dit deel is helder en transparant en solisten krijgen de ruimte om te excelleren. Dit is erg prettig luisteren. 

Variatie 2 is ook weer zeer verzorgd in techniek en articulatie. Ruimte om muziek te maken is er genoeg; het past allemaal in de uitvoering met prachtige dynamische schakeringen.

Variatie 3 heeft minieme tuning-probleempjes. De euphonium start als solist en bariton en de bassectie completteren een mooie passage. Ook in het vervolg horen we veel detail en krijgt de muziek alle ruimte. Het meno mosso is mooi vormgegeven en vloeit mooi over in het a tempo.

Variatie 5 is - hoewel wat fors van opzet - sterk van ensemble-spel. De fuga kenmerkt zich door mooie verschillen in articulatie; ook vanaf 282 is er veel goeds te beluisteren. Mooie balans in dit orkest! Dirigent Jan Werkman leidt de band op duidelijke wijze naar het slot van het werk, waarbij hij oog houdt voor elk detail.