NBK 2023 2e divisie: Backum Brass

Laatste update om 11:25 op Saturday, 4 November

Met een prachtig voorjaar (promotie naar de tweede divisie tijdens het bondsconcours in Drachten), komt Backum Brass uit Castricum voor het eerst uit in deze divsie. 

Variatie 3 fungeert als een kort intermezzo met een solo voor de euphonium, die als inleiding dient voor variatie 4. In variatie 4 is er een langzame passage die begint met opnieuw een solo voor de cornet, gebaseerd op de intervallen van de pauken in het begin, en zich ontwikkelt tot een hoogtepunt voor de hele band.

Dirigent Chris Derikx kiest voor een heldere opening waarbij de mooie combinatie tussen percussion en band opvalt. Ook de heldere klank van de band valt in positieve zin op.

Variatie 1 is opnieuw helder en transparant en ook de balans is erg prettig. Variatie 2 start wat ruim van dynamiek, maar het is technisch goed verzorgd en ook strak van ensemblespel.
Duidelijke lijnen zijn te beluisteren in aanloop naar variatie 3; mooie hoorngroep gevolgd door de euphonium waarbij ook de bariton - terecht- in het samenspel betrokken wordt.

Gave overgang naar variatie 4; overtuigde solist op cornet gevolgd door solo- en flugelhorn. Wel wat ruim in begeleiding, maar het ademt overtuiging en zeggingskracht. De band blijft ook bij 196 bijzonder mooi van klank en neemt mooi haar dynamiek af naar het Meno Mosso. Ietwat onbalans in de hoorns naar 212.

De fuga in Variatie 5 is degelijk en ademt energie, zonder te grof te worden. De techniek blijft zeer verzorgd klinken en ook aan dynamiek is gedacht; mooie lijnen ook in de aanloop naar het slot.

Een absoluut mooie binnenkomer in de 2e divisie!