NBK 2023 2e divisie: Euphonia

Laatste update om 11:22 op Saturday, 4 November

In de tweede variatie ontwikkelt het cornetthema uit het openingsdeel zich tot een Moto Perpetuo, die zowel melodisch als harmonisch gebaseerd is op de intervallen van de paukensolo.

De start van de compositie door Euphonia lijkt even wat te haperen, maar al snel horen we grootse klanken in aanloop naar Variatie 1. De articulatie van het deel wordt wat minder strikt opgevolgd (met name de gedempte passages). De dynamische verschillen zouden net wat meer mogen zijn; naast prima technische vaardigheden voegt dat net dat beetje extra toe.

Variatie 3 heeft een mooie voordracht door de euphonium. Solocornet, flugelhorn, solohorn laten prima solo's horen. Jammer dat de bassdrum vrij hard doorkomt in de zaal. Het A Tempo laat een prachtige bandklank horen, opgevolgd door de mooi klinkende solohoorn. Zeer sfeervol gespeeld dit deel.

Variatie 5 is wat minder transparant (articulatie?), het ensemble-spel is echter prima. De dynamiek blijft hier wel wat achter waardoor hoofd- en bijzaken wat in het gedrang lijken te komen.

Naar het slot is de ruimte voor de melodie heel mooi vormgegeven en de begeleiding past hier perfect.