NBK 2023 2e divisie: De Lofklank

Laatste update om 11:19 op Saturday, 4 November

In Variatie 1 wordt de nadruk gelegd op een soloprestatie op de cornet, ondersteunt door een begeleiding die de componist omschrijft als 'Vinteresk' (gebaseerd op het werk 'Variations on a Ninth' van Gilbert Vinter).

Dirigent Koen van der Molen maakt zijn eerste opwachting op het NBK-podium met De Lofklank. De opening is ietwat onzeker en de stemming met dempers valt even op. De dynamiek is vrij ruim richting Variatie 1. Mooi van balans en klank.

Variatie 2 levert mooie momenten op waarbij de band meer gesetteld lijkt. Het spel zou soms net wat meer precisie kunnen gebruiken. Soms sluiten lijnen net niet en dat is jammer. Variatie 3 heeft een goed gekozen dynamiek, een mooie euphonium-solist en een mooi samenspel met de 1e bariton.

Variatie 4 past de band erg goed; mooie voordracht en ruimte voor muziek! De solisten krijgen ruimte om te excelleren en het fortissimo is niet te uitbundig waardoor alle noten de ruimte krijgen. Het Meno Mosso is mooi van opbouw, met mooie nuances ook.

Variatie 5 heeft strak ensemblespel met keurige slagwerkbegeleiding (p). Op 246 duiken wat stemmingsproblemen op bij de dempers. Er zijn veel dynamische verschillen naar het slot toe; goede articulatie ook!

Een uitvoering met veel mooie momenten. Daarnaast soms wat onrustig en kleine stemmingsproblemen. Een fraai debuut voor Koen van der Molen!