NBK 2023: Backum Brass

Laatste update om 11:30 op Saturday, 28 October

Met een frisse wind en een opmerkelijke groei in zowel muzikale als organisatorische aspecten, is Backum Brass, afkomstig uit Castricum en onderdeel van Muziekvereniging Emergo, een veelbelovende nieuwkomer in de 2e divisie tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Onder leiding van dirigent Chris Derikx, zal dit enthousiaste orkest dit jaar het verplichte werk "Lakeland Variations," geschreven door de befaamde componist Philip Sparke, ten gehore brengen.

Dennis Poel, één van de leden van Backum Brass, deelt enkele inzichten over hun voorbereidingen en de uitdagingen die voor hen liggen.

"Een typische compositie van Philip Sparke, leuk en boeiend voor het publiek, maar ook voor de band en de dirigent?" Zo luidde de eerste vraag. Dennis Poel merkte op: "Zeer interessant; er zitten veel verschillende aspecten in het stuk, waardoor we steeds nieuwe dingen ontdekken. We komen dit jaar voor het eerst uit in de tweede divisie, dus voor de band is het heel leuk om de uitdaging aan te gaan met een wat complexer stuk."

Een ander aspect van dit werk is de ritmische complexiteit, waarbij de vraag rees of deze te lastig was. Volgens Poel is het "niet lastig, maar zeer boeiend omdat je moet blijven puzzelen om alles in elkaar te laten vallen."
De voorbereiding begon voor Backum Brass al voor de zomer, waarbij ze het stuk al een paar keer doorgespeeld hebben. Wat de ranking betreft, streven ze naar een mooie uitvoering en een zo hoog mogelijke plek, maar als debutanten in de 2e divisie blijft het spannend waar ze zullen eindigen. Interessant is dat Backum Brass in aanloop naar de NBK met verschillende gastdirigenten heeft gewerkt, een waardevolle ervaring voor de band.

Met het naderende NBK wordt de periode voor Backum Brass als inspirerend ervaren. Het evenement geeft de band sinds de oprichting al veel energie en motivatie om iets moois neer te zetten.

De band zal deelnemen aan het mini NBK op 28 oktober in Schoonhoven.