NBK 2023: Brass Band Schoonhoven-A

Laatste update om 11:40 op Friday, 27 October

Erik Janssen startte vorig jaar meteen met de overwinning in de kampioensdivisie aan zijn nieuwe periode bij Brassband Schoonhoven-A. CU Brass sprak met hem over de voorbereiding op de NBK van dit jaar, waarin het stuk "Sand and Stars" van Thierry Deleruyelle een grote uitdaging vormt.

Erik Janssen

Wat waren uw eerste indrukken toen u "Sand and Stars" voor het eerst zag en hoorde? Zijn er specifieke elementen in de compositie die u meteen opvielen?
"Het eerste wat opviel is dat Thierry weer heeft gekozen voor een symfonisch gedicht, net als bij 'Fraternity.' Sommige elementen lijken op elementen uit zijn andere werken, zoals de mooie langzame passages. Daarnaast is het technisch een grote uitdaging."

Hoe zou u de algemene sfeer en emoties in "Sand and Stars" omschrijven? Zijn er specifieke delen van het werk die bijzonder aansprekend zijn voor u als dirigent?
"Het werk als geheel is zeer interessant en werkelijk fantastisch geschreven. Alle losse onderdelen dragen daar ieder op hun eigen wijze aan bij. Bij de losse onderdelen spreekt de sfeer vaak voor zich. Zoals bij iedere compositie is het belangrijk om er een mooi geheel van te maken. Het is fijn om aan 'Sand and Stars' te werken."

"Sand and Stars" heeft verschillende delen en emoties, zoals de mysterieuze ochtend, de snelle vlucht, de crash en de redding. Hoe heeft de band gewerkt aan de overgangen tussen deze delen en het vastleggen van de juiste sfeer?
"We zitten momenteel nog in de fase waarbij we volop aan het afwerken zijn, dat kost veel tijd. De focus op de overgangen is daar een onderdeel van. Ik probeer altijd de juiste sfeer te vinden en het juiste karakter, daar denk ik veel over na. Ik hoop dat het publiek en de jury de uiteindelijke keuzes waardeert."

Het werk bevat diverse solo's en solistische passages. Kunt u ons meer vertellen over hoe de band heeft (samen)gewerkt om deze solistische momenten tot hun recht te laten komen?
"We proberen de solisten waar mogelijk ruimte te geven en zoeken zoals eigenlijk altijd naar sfeer. De solo's zijn leuk om te spelen en goed geschreven, maar soms zeer lastig."

Het slot van het werk keert terug naar de thema's uit het begin en eindigt met een glorieuze finale. Hoe heeft de band gewerkt aan het opbouwen van de intensiteit en het creëren van een krachtige afsluiting?
"De finale is geweldig. We gaan er alles aan doen om een glorieuze afsluiting af te leveren."

Wat denkt u dat het publiek en de juryleden zullen onthouden en waarderen aan jullie uitvoering van "Sand and Stars"?
"We zitten nu volop in de opbouwfase, en alles loopt tot nu toe naar wens, vind ik. We weten nog niet precies op welk afwerkingsniveau we uiteindelijk gaan komen, omdat het werk zo complex is geschreven. Het is voor iedere band geweldig om op het podium boven zichzelf uit te stijgen, zowel voor publiek, jury maar uiteraard alle muzikanten die er zoveel uren in hebben gestopt."

Zijn er specifieke uitdagingen geweest bij de voorbereiding op dit testwerk, en hoe heeft de band deze aangepakt?
"De aanpak is eigenlijk identiek aan andere wedstrijden. De voorbereiding thuis was dit keer enorm belangrijk omdat we hebben gekozen voor een relatief korte voorbereidingsperiode van 'Sand and Stars.'"

In voorbereiding op de NBK is de BBS-A nog te beluisteren op het eigen mini-NBK try-out op 28 oktober in Schoonhoven.