NBK 2023: Halleluja Menaam

Laatste update om 17:28 op Sunday, 22 October

Terug van weggeweest; na winst in de 4e divisie in 2018 en deelname in 2019 in de 3e divisie zal Brass Band Halleluja Menaam met dirigent Ido-Gerard Kempenaar haar opwachting maken in de 4e divisie tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht (3 november).
Dirigent Ido Gerard Kempenaar vertelt over zijn voorbereidingen met de band uit Menaam:
 
Is het werk wat gespeeld moet worden geschikt voor deze divisie? 
Dirigent Ido Gerard Kempenaar: “Het is een zeer geschikt werk voor de vierde divisie. Op technisch vlak is het prima te spelen. De uitdaging zit dan ook niet in dit aspect. Het gaat vooral om de articulatie, dynamiek en balans. Dit is een vereiste om het gevraagde vanuit de partituur goed ten uitvoer te brengen.”  
 
Heeft men moeite met bepaalde passages? 
Dirigent Ido Gerard Kempenaar: “Dit stuk vergt veel concentratie en dat maakt alle passages even uitdagend.” 
 
Is het een prettig werk om mee aan het werk te zijn? 
Absoluut, de Hallelujanen zijn enthousiast en kijken uit naar het optreden! 
 
Wat is de mening van de dirigent over het werk? 
Dirigent Ido Gerard Kempenaar: “Ik vind het een geweldige compositie. Zoran is er ook ditmaal weer in geslaagd een totaal eigen stijl te schrijven. Als dirigent is dat een feestje om mee te werken. Er is zoveel verscheidenheid in kleur, thematiek en akkoordiek. Dat vraagt veel van de band en dirigent om tot een geheel te smeden. Tussen alle melodieën door moet je ook oog en oor houden voor de begeleiding en haar verschillende articulaties. Die zijn heel belangrijk om de lijn en structuur van de melodie op de juiste manier neer te zetten. De stijl van schrijven vind je ook terug in het oeuvre van Rob Goorhuis. Dit werk staat in dienst van muziek in plaats van techniek. Dat spreekt mij persoonlijk erg aan. Het verhaal achter de noten ten gehore brengen, is het mooiste wat er is. Dat is met deze testpiece echt een belangrijk facet. Een verrijking voor het repertoire!” 
 
Zijn er naast de reguliere repetities nog extra momenten geweest met het orkest in deze voorbereidingen (studiedag, workshops oid)? 
Traditiegetrouw het jaarlijkse studieweekend en daarnaast nog twee extra repetities.