NBK 2023: Kunst & Vriendschap

Laatste update om 12:13 op Saturday, 21 October

Brassband Kunst & Vriendschap uit het Brabantse Meeuwen is ook dit jaar van de partij; op 3 november komen zij uit in de 3e divisie in TivoliVredenburg. Aan het woord zijn bandmanager en principal cornettist Rijk Doezer en dirigent Henk van Loon.

Over het verplichte werk
De compositie "The Day of the Lord" van Steven Ponsford verschilt sterk van het verplichte stuk "Albinus Variations" van Etienne Crausaz uit 2022. Het vorige stuk werd bijzonder goed ontvangen door onze band en bleef zelfs langer op ons repertoire, met succes. Kunst en Vriendschap behaalde 90,75 punten op het bondsconcours in Zutphen eerder dit jaar, wat resulteerde in een 1e prijs met promotie en lof, en het hoogste cijfer in het hele deelnemersveld. De reacties op het verplichte werk van dit jaar zijn even enthousiast als vorig jaar.

Is dit werk van Ponsford prettig om aan te werken voor dirigent en muzikanten?
Absoluut! Het werk is gebaseerd op diverse liederen en is zeer toegankelijk. Het biedt een mooie balans tussen technische passages waarbij articulatie en samenspel van belang zijn, en passages waarin klank, balans en zuiverheid centraal staan. Dit werk past uitstekend bij onze band, en we spelen het graag.

Dit werk is in de traditie van het Leger des Heils geschreven, met name voor cornetten, zonder een repiano-partij. Hoe bekijkt u dit? We verdelen de partijen zoals we dat bij elk ander werk doen, met de beste muzikale overwegingen in gedachten. Voor de repiano-spelers die graag een aparte partij spelen, vergt dit misschien wat aanpassing. Kunst en Vriendschap is echter vertrouwd met het spelen van muziek uit het uitgebreide Leger des Heils-repertoire.

Is dit werk uitdagend genoeg voor deze divisie; is het een echt testwerk?
Hoewel dit werk niet specifiek als testpiece is gecomponeerd, kan het zeker als zodanig dienen. Er is wel een merkbaar verschil met composities die speciaal voor wedstrijden en kampioenschappen zijn gemaakt (de echte blockbusters), maar dat maakt dit werk niet minder uitdagend. Bij kampioenschappen zullen alle bands hun uiterste best doen om hun beste prestatie te leveren en het publiek en de jury te trakteren op een spectaculair optreden.

Wat ziet u als dirigent als de grootste uitdaging in dit werk?
Zoals bij elke compositie is dit werk een echte uitdaging als het gaat om de details; het vereist precisie in techniek, dynamiek en ritmische passages. Het verhaal dat de componist vertelt, kan prachtig worden uitgewerkt in muzikaliteit, zowel voor de band als voor de solisten. Dat is zeker niet te onderschatten. Gaandeweg de voorbereiding lijken alle stukjes op hun plaats te vallen.

Heeft uw orkest bijzondere momenten gepland, zoals gastdirigenten en workshops?
Dit jaar hebben we groots uitgepakt bij Kunst en Vriendschap. In april stelden we ons plan voor het NBK-traject op. Naast wekelijkse repetities planden we na de zomervakantie wekelijkse sectierepetities en vier repetitiedagen in. Voor de zomervakantie maakte de band al kort kennis met het werk. Vanwege onze drukke concertagenda was er niet veel tijd om diep op de materie in te gaan. Eind augustus begonnen we met de repetities en hadden we meteen op de eerste zaterdag een repetitiedag. Onze dirigent, Henk van Loon, legde een stevige basis in de eerste twee weken na de zomervakantie, waardoor we snel op detailniveau konden werken. Halverwege september hadden we een geweldige repetitiemiddag met Anne van den Berg en op 14 oktober werkten we de hele dag met de Britse topdirigent Paul Holland. Het is geweldig om de verschillen in muzikale opvatting te zien en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met dit werk. We sloten deze repetitiedag af met een eerste try-out concert, samen met onze vrienden van Altena Brass, en eindigden de avond in Brabantse stijl.

Is uw vereniging tevreden met het spelen op vrijdagavond?
De programmering op vrijdagavond is prima voor ons. Het is al jarenlang de vaste avond voor de 3e divisie. De editie van 2021 was een uitzondering, waarbij het evenement op één volledige dag plaatsvond. Spelen op vrijdagavond met een rustige voorbereiding voor ons optreden is echt een meerwaarde.

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen, vaste waarde op de agenda?
De Nederlandse Brassband Kampioenschappen zijn de afgelopen jaren een vast onderdeel geworden van onze najaarsagenda. Uit een recente enquête onder de bandleden bleek dat veel muzikanten graag twee wedstrijdmomenten per jaar willen, en dit evenement is een prachtige gelegenheid om de band te testen. De voorbereiding voor de NBK bestaat meestal uit interessante repetitiedagen, leuke concerten en ontmoetingen met andere brassbands en muzikanten. De weg naar de NBK is net zo belangrijk als het evenement zelf.

Heeft uw orkest nog try-out momenten voor de NBK?
In de aanloop naar de NBK is K&V te horen op zaterdag 21 oktober tijdens het Brassband Festival Midden Nederland in het Icoon Theater in Amersfoort. Op zaterdag 28 oktober zijn we te beluisteren tijdens het jaarlijkse Altena Streekfestival in Tavenu, Nieuwendijk. Dit festival viert dit jaar haar 50e editie, met bijna alle orkesten uit de gemeente Altena die die dag optreden. Na de Nederlandse Brassband Kampioenschappen staan er nog diverse concerten op de agenda, waaronder een uitwisselingsconcert met Fanfare Prins Hendrik uit Aalst op zaterdag 2 december. We hebben ook plannen voor concertagenda's in 2024 en 2025, maar daarover kunnen we nu nog niet veel zeggen. We houden jullie graag op de hoogte via de website van de band.