NBK 2023: UDI Oosternijkerk

Laatste update om 19:07 op Friday, 20 October

Met de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in Utrecht, TivoliVredenburg, op 3 en 4 november voor de deur, werpt UDI uit Oosternijkerk een blik op hun voorbereiding voor het evenement. Dirigent Marco Middelberg deelt inzichten in hun aanpak en het te spelen werk.

Het in opdracht van de Stichting NBK gecomponeerde werk van Zoran Rosendahl, The Pillars of Mankind, dat tijdens de kampioenschappen gespeeld moet worden, is zeker geschikt voor de 4e divisie. Op het eerste gezicht lijkt het niet bijzonder uitdagend, maar bij nadere beschouwing blijken er voldoende uitdagingen in verscholen te liggen. Sommige passages kunnen behoorlijk pittig zijn, waardoor het stuk een beroep doet op de vaardigheden van de brassband.

Een van de meest uitdagende onderdelen van het stuk is het derde deel, dat veel ritmische zelfstandigheid en precisie vereist. Hier wordt dan ook extra aandacht aan besteed in de repetities. Daarnaast vraagt het werk om een groot dynamisch bereik, variërend van fluisterzachte pianissimo (pp) tot oorverdovend fortississimo (fff), waardoor de musici gedisciplineerd moeten zijn in de dynamische uitvoering.

Hoewel het werk aanvankelijk niet door iedereen met open armen werd ontvangen, is het in de loop van de tijd gewaardeerd door de leden van UDI. Het stuk is uitgegroeid tot een plezierig werk om aan te werken, en de leden zijn enthousiast om het verder te verkennen.

Dirigent Marco Middelberg beschouwt het werk als interessant en goed geschreven. Wat het werk onderscheidt, is dat het niet volgens het traditionele brassband-patroon is opgezet; het bevat geen typische brassband-koraalgedeelten. Desondanks biedt het werk voldoende afwisseling en uitdaging. Het is gecomponeerd door Zoran Rosendahl, een jonge componist die hiermee zijn eerste concourswerk voor brassband heeft geschreven. Het is altijd een avontuur met nieuwe werken van jonge componisten, maar Rosendahl is erin geslaagd om een Midd

Om de best mogelijke voorbereiding te garanderen, heeft UDI naast de reguliere repetities extra inspanningen geleverd. Wekelijks vinden sectierepetities plaats, waarin elke sectie extra aandacht krijgt. Daarnaast werd een studieweekend georganiseerd, met een extra repetitor, om de laatste finetuning te realiseren. In de laatste twee weken zijn er ook extra repetities gepland om ervoor te zorgen dat het orkest klaar is voor de uitdagingen die hen te wachten staan.

Ten slotte, om hun voorbereidingen te testen, zal UDI deelnemen aan twee try-out concerten. Op zaterdagmiddag 21 oktober treden ze op in Surhuisterveen, gevolgd door een optreden op vrijdagavond 27 oktober in Gerkesklooster.