NBK 2023: Immanuel Uithuizermeeden

Laatste update om 18:57 op Wednesday, 18 October

Met de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) 2023 op de horizon, zijn de muzikanten van Gereformeerde Brassband Immanuel uit Uithuizermeeden druk bezig met hun voorbereidingen. Als zeer succesvolle deelnemers in de 3e divisie hebben ze ons een kijkje gegeven in hun verwachtingen en ervaringen. Dirigent Jan Werkman deelt enkele inzichten.

Het NBK-werk van Steven Ponsford
Het verplichte NBK-werk, gecomponeerd door Steven Ponsford, biedt een nieuwe uitdaging voor Gereformeerde Brassband Immanuel, in vergelijking met het werk van vorig jaar. De reacties van dirigent en muzikanten zijn zeer positief. Ze beschrijven de compositie als "heel mooi" en "muzikaal zeer interessant." Het is niet alleen fijn om aan te werken, maar ook om naar te luisteren en te verkennen. Het werk blijft boeien en verveelt niet snel.

Traditie van het Leger des Heils
Hoewel het werk in de traditie van het Leger des Heils is geschreven en de nadruk ligt op cornetten zonder een afzonderlijke repiano-partij, is dit voor Gereformeerde Brassband Immanuel niet vreemd. Ze hebben al vaker Leger des Heils-werken gespeeld, en dit werk past goed in hun repertoire.

Uitdaging in de 3e Divisie
De brassband beschouwt dit stuk als een echt testwerk voor hun divisie. Het bevat technische uitdagingen, complexe ritmes, articulatie, en vereist nauwkeurig samenspel. Wat dit werk echter nog meer waardevol maakt, is de diepte en rijkdom in de muzikale uitdrukking.

Uitdagingen voor de Dirigent
Voor dirigent Jan Werkman ligt de grootste uitdaging in het vinden van de juiste balans tussen techniek, articulatie en het overbrengen van het muzikale verhaal. Elk aspect moet in dienst staan van de muzikale boodschap die ze willen overbrengen.

Bijzondere voorbereiding
De brassband heeft een reeks voorbereidingsmomenten ingepland, waaronder sectierepetities, een studieweekend en een generale repetitie. De laatste repetitie fungeert als een uitzwaai-repetitie voor hun achterban.

Programmering en agenda
Vrijdagavond als speeldatum wordt positief ontvangen, aangezien dit ideaal is voor alle deelnemende bands in de 2e divisie. Voor Gereformeerde Brassband Immanuel heeft het NBK een vaste plek op hun agenda en vereist het toewijding van zowel de dirigent als de muzikanten.

Try-out Momenten
Om hun optreden te perfectioneren, heeft de brassband twee try-out momenten gepland. Op 21 oktober nemen ze deel aan de Try-out Groninger Bands in Zuidhorn, en op 27 oktober organiseren ze zelf een Try-out in Gerkesklooster. Voor meer informatie over tijd, locatie en deelnemers kun je terecht op hun Facebook-pagina.