NBK 2023: De Lofklank met nieuwe dirigent

Laatste update om 18:10 op Monday, 16 October

Na een 5e plaats in 2019, een 1e plaats in 2021 en een 5e plaats in 2022 is Brassband de Lofklank uit Ureterp, deelnemer in de 2e divisie, volop bezig met de voorbereidingen voor de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) die op 3 en 4 november in Utrecht, TivoliVredenburg, plaatsvinden. We spraken met hen over hun verwachtingen en voorbereidingen voor dit evenement.

Het verplichte NBK-werk, een typische Philip Sparke compositie, wordt zowel door het publiek als de band als leuk en interessant beschouwd. Het bevat de karakteristieke elementen die we van Sparke gewend zijn. Ondanks dat, biedt het stuk voldoende uitdaging in termen van techniek en speelstijl voor alle muzikanten.

Ritmische Complexiteit
De ritmische complexiteit van deze compositie wordt niet als te lastig beschouwd. Wat echter uitdagender is, is het raken van de juiste sfeer; speeltechniek en stijl.

Eerste kennismaking
De Lofklank is voor de zomervakantie met de verkenning van het werk begonnen. Het doel was om de technische aspecten goed onder de knie te krijgen, zodat na de zomer de focus op de muzikale lijnen kon liggen.

Nieuwe muzikale leiding
De Lofklank heeft onlangs een nieuwe dirigent, Koen van der Molen, verwelkomd (hij volgde Gerk Huisma op). Met zijn jeugdige enthousiasme en frisse aanpak brengt hij nieuwe energie in de band. Dit NBK markeert zijn debuut als dirigent, en gezien de recente veranderingen in de band, waaronder sleutelposities, ligt de focus in de eerste plaats op een muzikaal succesvolle uitvoering van "Lakeland Variations," met de hoop op een positieve uitslag. Afgelopen periode hebben ze een studieweekend gehad, waarbij een repetitor hen heeft bijgestaan. Deze intensieve voorbereiding heeft bijgedragen aan hun groei als ensemble.

Inspirerende tijd
De aanloop naar de NBK is niet alleen een drukke tijd voor de band, maar ook een inspirerende. De sociale aspecten van samen muziek maken en de vriendschappelijke sfeer dragen bij aan de motivatie en het enthousiasme.

Optreden op zaterdagochtend
Hoewel zaterdagochtend vroeg spelen niet ideaal is, geldt dit voor alle 2e divisie bands. Hierdoor ontstaat een eerlijke competitieomgeving.

Try-out Concerten
Brassband de Lofklank organiseert hun eigen try-out op zaterdagavond 28 oktober in de Fonteinkerk te Drachten, samen met in totaal 12 andere NBK-deelnemers. Iedereen is van harte uitgenodigd om dit concert bij te wonen en te genieten van de muzikale voorbereidingen van deze band.