NBK 2023: intensieve voorbereiding van Hosannah

Laatste update om 07:44 op Monday, 16 October

Het is een spannende tijd voor Chr. Brassband Hosannah uit Leeuwarden, onder leiding van dirigent Jeroen Oosterwijk, aangezien ze zich voorbereiden op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) 2023, die plaatsvinden op 3 (en 4 november) in TivoliVredenburg, Utrecht. Dit jaar nemen ze deel in de 3e divisie en delen ze hun verwachtingen en voorbereidingen.

Reacties op het NBK-werk van Steven Ponsford
Chr. Brassband Hosannah heeft positieve reacties ontvangen op het verplichte NBK-werk van componist Steven Ponsford. Zowel dirigent Jeroen Oosterwijk, die dit NBK zijn debuut maakt met het A-orkest, als de muzikanten waarderen het werk zeer. Ze beschouwen het als een prachtig traditioneel Leger des Heils-stuk met uitdagende aspecten in het samenspel en de melodische lijnen.

Uitdagingen en voorbereiding
Het werk van Ponsford vereist intensieve studie, waarbij zowel technische aspecten als het behouden van de muzikale lijnen van groot belang zijn. Het moedigt zowel de muzikanten als de dirigent aan om hard te werken om tot een prachtige uitvoering te komen.

Dit stuk is geschreven in de traditie van het Leger des Heils en richt zich voornamelijk op cornetten, zonder een afzonderlijke repiano-partij. Chr. Brassband Hosannah heeft de repiano-partij recent opnieuw verdeeld, wat heeft geleid tot een goede balans tussen 1e en 2e cornetten. Dit vormt geen probleem voor hen. De 3e divisie belooft uitdagingen, maar het werk wordt beschouwd als een goede test met technische uitdagingen en een prachtige afsluiting.

De grootste uitdaging
Volgens dirigent Jeroen Oosterwijk ligt de grootste uitdaging in het samenspel binnen de verschillende karakters en thema's van het stuk. Technisch gezien zijn er ook uitdagingen die moeten worden overwonnen.

Het orkest heeft hard gewerkt aan hun voorbereiding, inclusief een studieweekend en sectierepetities met gastdirigenten Jappie Kuipers en Matthijs Leffers.

NBK-Programmering
Over het algemeen wordt de programmering op vrijdagavond positief ontvangen, ondanks enkele logistieke uitdagingen voor sommige leden.

Dit seizoen staat het NBK op de eerste plaats op de agenda, en Chr. Brassband Hosannah erkent dat het veel tijd en inzet vergt van zowel de dirigent als de leden.

Try-outs:

Om hun optreden te optimaliseren, heeft de brassband twee try-out momenten gepland:

21 oktober: Flambou Surhuisterveen (Try-out met Wâldsang) om 17:20 uur.
28 oktober: Fonteinkerk Drachten (Try-out met Lofklank) om 18:00 uur.